Синдикатите подкрепят идеята на БСК- банковият сектор да помогне сам на себе си

Не е ясно как юридически може да се актуализира бюджетът на НЗОК без да се пипа държавният бюджет, коментира Николай Ненков от КНСБ

21.07.2014 | 10:41 Редактор: Мариета Иванова
Синдикатите подкрепят идеята на БСК- банковият сектор да помогне сам на себе си

КНСБ подкрепя идеята на БСК банковият сектор да помогне сам на себе си, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air заместник-председателят  на синдикалната организация Николай Ненков. Той подчерта, че  най-важното е да няма паника около случилото се с Корпоративна търговска банка.

По думите му държавният бюджет следва да бъде актуализиран най-малко със 725 млн. лева.

Ненков посочи, че пари за здраве ще бъдат намерени. - „Друг е въпросът, че няма се намерят исканите 328 млн. лв., които предлагаше Касата, а ще бъдат осигурени 225 млн. Тази разлика от  около100 млн. лв. не е никак малка и след време ще се наложи нова актуализация на бюджета на НЗОК“, коментира Ненков.

По думите му има и други фактори, които налагат актуализация на държавния бюджет като цяло.

„Явно, когато е бил приет бюджетът, приходите са били надценени. И сега приходите са с около 500 млн. лева надолу. Оказа се, че държавата няма да постигне тези приходи и в резултат дефицитът в държавата става 500 плюс 225 млн. за НЗОК- или 725 млн. лева“, коментира Ненков.  Той подчерта, че не знае как „юридически може да се измисли да се актуализира бюджетът на касата, а да  не се пипа държавният бюджет“.

Ненков коментира, че няма и достатъчно информация как ще се реши проблемът около КТБ, „защото актуализацията включва и начина на решаване на проблема с банката“.

Той припомни, че преди дни е предложено да се емитира дълг от 3.4 млрд. лева. - "Това може да включва дефицитът от 725 млн. и остатъкът-за банката? Остават и въпросите дали ще покриват само влоговете до 100 хиляди лева. Друг е въпросът кой ще ги покрива- дали ще се случва  с бюджетни средства, дали фондът ще ги покрива, както и дали фондът има достатъчно пари, дали ще взима заем и т.н.,“ заяви Ненков.

Заместник-председателят на КНСБ коментира и представените преди дни анализи на синдикатите за реиндустрилизация на икономиката. Той подчерта, че идеята в никакъв случай не включва наливане на държавни пари в съживяване на фалирали предприятия. Ненков коментира, че ролята на държавата в процеса е по-скоро свързана с оказване на логистична подкрепа за бизнеса.

Цялото интервю може да видите от видео файла.