Ведомости: Южен поток в България може да бъде оскъпен до 4,3 млрд. евро

За половин година участъкът в Сърбия е поскъпнал с 23.5%

10.07.2014 | 15:45 Редактор: Ирина Георгиева
Ведомости: Южен поток в България може да бъде оскъпен до 4,3 млрд. евро

Строителството на българския участък от „Южен поток“ може да бъде оскъпено и страната да плати 4,3 млрд. евро, а не каквито бяха предварителните разчети – 3,5 млрд. евро. Това твърди руското издание „Ведомости“, правейки аналогия с търга за сръбския участък. Тази седмица се оказа, че само за половин година участъкът в Сърбия е поскъпнал с 23.5% и стойността му е достигнала 2.1 млрд. евро.

Във вторник на 8 юли бе подписан договорът за строителството на проекта в Сърбия, като изпълнителят ще бъде "Центргаз", дъщерна компания на "Газпром". Тя е сочена от "Ведомости" като вероятният строител на българския участък, а днес на 10 юли бордът на директорите й трябва да одобри създаването на филиал в България.

"Газпром“ обяснява разликата в сумите с факта, че в края на миналата година са били обявили само "предварителна, ориентировъчна цена", а сега тя вече е уточнена и е по-близка до реалността.

„Оскъпяването на проектите в процеса на изпълнението е нормална практика за „Газпром“, коментира обаче източник на „Ведомости“.

Повишаването на цените се прави и от страна на частни компании и това може да е свързано с промяна в параметрите на проекта, коментират финансови анализатори пред руското издание.

"Ведомости" припомня как само в рамките на един месец газопроводът "Силата на Сибир", който трябва да пренася гориво до Китай, е увеличил - по изявления на руски ръководители - прогнозната си стойност от $55 млрд. на $60-70 млрд.

Българската страна така и не съобщи каква е стойността на договора за строителството на газопровода, коментира още руското издание.

В края на миналата година, когато беше направена „първата заварка“ по проекта от думите на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев стана ясно, че реализацията на проекта на българска територия ще коства 3,5 млрд. евро.