Лавров идва за Южен поток

07.07.2014 | 07:34
Лавров идва за Южен поток

Руският външен министър Сергей Лавров пристига в България, където ще обсъди строителството на газопровода "Южен поток", съобщава РИА Новости.
В програмата му са включени разговори с външния министър Кристиян Вигенин, както и среща с президента Росен Плевнелиев и премиера Пламен Орешарски. Освен газовия проект, двете страни ще сверят часовниците и по двустранни, регионални и международни въпроси, съобщава още агенцията.

Според съобщението на българското МВнР Кристиян Вигенин приема Сергей Лавров по повод 135-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. По време на визитата, на 7 юли ще бъде подписано Споразумение между правителството на Република България и правителството на Руската федерация за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинската наука. Двамата външни министри ще валидират пощенско филателно издание, посветено на 135-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения. Кристиан Вигенин и Сергей Лавров ще дадат брифинг за медиите.
В рамките на визитата си в България Сергей Лавров ще бъде приет от президента Росен Плевнелиев, от министър-председателя Пламен Орешарски и от председателя на Народното събрание Михаил Миков, съобщава още МВнР в София на сайта си.

Още по темата

Според информацията на сайта на руското МВнР Лавров ще бъде в България два дни.
В търговската сфера е необходимо да се даде импулс на двустранния стокообмен, чийто обем в последно време е намалял, съобщава ведомството. Русия смята за важно развитието на фериботната връзка порт Кавказ-Варна.

Руската страна отбелязва положителната динамика в двустранното сътрудничество и многоплановите връзки на руски региони с българските области и разчита на оживление в енергийната сфера, преди всичко реализацията на проекта за строителство на българския участък на "Южен поток".

Русия констатира позитивна тенденция в развитието на туризма между двете страни - броят на руските туристи в България през 2013 г. се е увеличил с 14% за година, до над 680 000 души, съобщава още МВнР на Русия.

 

След България Сергей Лавров ще посети Словения, където ще се опита да убеди президента Борут Пахор и външния министър, че Русия предлага добра възвръщаемост на инвестицията в енергийни ресурси и че словенската част от "Южен поток" ще бъде от полза за двете страни, съобщава Ройтерс.

422-километровият "Южен поток", системата на нови газопроводиq е проект на Газпром, предвиден да стартира през 2018г. Той трябва да свърже Русия с ЕС по дъното на Черно море, преминавайки през България, Сърбия, Унгария, Словения и Австрия.