Българската банка за развитие подпомага стартиращи фирми

48.5% от хората заявяват, че не разполагат с информация с източниците на финансиране за иновации

27.05.2014 | 17:10 Редактор: Ирина Георгиева
Българската банка за развитие подпомага стартиращи фирми

Все повече нови фирми търсят финансовата подкрепа на Българската банка за развитие. Това стана ясно от изявлението на Никола Стоянов, експерт от държавната финансова институция на форум за възможностите за кредитиране на малкия и среден бизнес. По време на конференцията  „Финансиране на бизнеса” беше представено изследване, според което 48.5% от хората заявяват, че не разполагат с информация с източниците на финансиране за иновации.

Банката за развитие е готова да финансира проекти, свързани сфери, които са предпоставка за ръст в икономиката като земеделие, производство и иновации. Във фокуса на внимание са предимно малките земеделци. Земеделските заеми са с по-дълъг срок на погасяване. Отскоро работи и микрофинансиращото дружество Джобс.

"То предоставя кредити, коити са в размер от 3 хиляди лева до 300 хиляди лева. Единият продукт е инвестиционни кредити. Лихвата е 6%, което е ниска цена на кредити за микрофирми"

За 98% от българските предприемачи бюрокрацията представлява най-големият проблем за стартиране на нов бизнес у нас, сочи проучване. Над две трети от българските предприемачи се позовават и на липсата на достъп до кредитиране като сериозна пречка за дейността им. Малките и средни предприятия са “двигателите на растежа”, осигуряващи от 40 до 50% от БВП в световен мащаб, показват данни на Ernst and Young. Според консултантите, половината от всички работни места са създадени именно от малки фирми.

Телевизия България он ер е медиен партньор на форум „Финансиране на бизнеса”.

Вижте повече в репортажа на Кремена Кръстева и операторът Павел Павлов: