"Уестингхаус" започва работа по проекта за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“

Премиерът Пламен Орешарски е категоричен, че няма да бъдат ангажирани бюджетни средства в проекта.

12.12.2013 | 17:00

Проектът за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ няма да ангажира бюджетни средства, категоричен беше премиерът Пламен Орешарски, след срещата му с президента и главен изпълнителен директор на "Уестингхаус" Дани Родерик. Двамата обсъдиха подготовката за изграждане на бъдещия нов блок на ядрената централа.

Официално американската компания започва работа по проекта за нов реактор, след като сключи споразумение с Българския енергиен холдинг за съгласуване на параметрите по 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй“.

Буквално 24 часа след като правителството даде зелена светлина на преговорите с „Тошиба” и „Уестингхаус” за изграждането на нов реактор в АЕЦ „Козлодуй”, президентът на американската компания Дани Родерик пристигна в София, за да се срещне с премиера Орешарски. Споразумението за преговори между енергийния холдинг и американската компания беше подписано светкавично.

Премиерът обеща, че проектът за нови ядрени мощности на площадката на ядрената централа ще бъде кредитиран дългосрочно, като условията предстои да бъдат уточнени.

Според Орешарски изграждането на централата може да започне през 2016.

В следващите месеци ще се договарят финансово-икономическите параметри на проекта, чиято цена остава неназована.
„Възнамеряваме да изградим в България един проект, който ще следва принципите на енергийната сигурност съгласно най-високите световни стандарти. Същевременно новият реактор ще допринесе за икономическия растеж и енергийната сигурност на България“, заяви изпълнителният директор на "Уестингхаус" Дани Родерик.- "Уестингхаус" е напълно отдадена да помогне на българската страна да реализира своите мечти и цели в областта на енергетиката и ще направим всичко възможно това да се осъществи.

Шефът на американската компания обеща и прозрачност, но не беше дадено право на журналистически въпроси.
По повод критиките, че не направен конкурс, Стойнев обясни, че единствено реакторите на "Уестингхаус" и "Атомстройекспорт" отговарят на параметрите, поставени от България. Американската технология била по-сигурната, което обезсмисляло конкурса".

Тезата на министъра обаче беше оспорена от експерти, сред които и от Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката и съпартиец на Стойнев. Според Овчаров в българското законодателство "никъде няма опция за преговори на министъра в някаква компания" и това е противозаконно.