Плевнелиев: България ще работи за „Набуко Запад“ и „Южен поток“

"България разработва свои собствени потенциални газови находища в шелфа на Черно море заедно с водещи световни компании, които ще инвестират милиарди в следващите години у нас", каза той.

10.07.2013 | 16:11
Плевнелиев: България ще работи за „Набуко Запад“ и „Южен поток“

„България, заедно с партньорите си, ще продължи да работи за осъществяването на „Набуко-Запад“ и на „Южен поток", изграждането на който трябва да бъде съобразено с европейското законодателство и енергийни директив“, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на 41-то пленарно заседание на Парламентарната асамблея за черноморското икономическо сътрудничество.

По думите му двата проекта ще превърнат региона във важен транзитен коридор на енергийни доставки.
„Възможността през следващите години енергийната тежест на Черноморския регион да нарасне многократно с произтичащите от това ползи и отговорности е голяма“, каза президентът.

България разработва свои собствени потенциални газови находища в шелфа на Черно море заедно с водещи световни компании, които ще инвестират милиарди в следващите години у нас, твърди президентът.

Според него е необходимо да се засили сътрудничеството в търговията, енергетиката и туризма, а отварянето на директни самолетни линии между страните от Черноморския регион би довело до разширяване на отношенията и на пазара.

„Задълбоченият подход към Черно море включва Дунавската стратегия, Черноморската синергия и интегрираната морска политика на ЕС. Стремежът на ЕС за гарантиране на доставките и източниците отреди специална роля на нас държавите от черноморския басейн“, каза Плевнелиев.

Вижте повече във видеоматериала!