Данък лихва донесе по-малко приходи от очакваното

За януари в хазната са постъпили 8.6 млн. лева от новия налог, при планирани 150 млн. лева за цялата година.

12.03.2013 | 14:11
Данък лихва донесе по-малко приходи от очакваното

През януари постъпленията в бюджета от новия данък върху лихвите по депозитите са 8.6 млн. лева, съобщиха от Националната агенция по приходите. За цялата година в хазната са планирани да влязат 150 млн. лева.  

Според данни на Министерството на финансите банки с водещ дял на депозити от домакинствата са внесли под очакваните приходи в бюджета. Това е възможно, защото облагаеми са единствено лихвените доходи по срочните депозити. 

Данните на БНБ за депозитите показват, че през януари спестяванията с договорен матуритет (срочните депозити) са намалели спрямо предходния месец с 244.4 млн. лева, докато т.нар. депозити, договорени за ползване след предизвестие (спестовните влогове, лихвите от които не се облагат), са се увеличили за един месец с 379 млн. лева.

Статистиката показва още, че ако на годишна база до септември 2012 обемът на срочните депозити се е увеличавал средно с по 220 млн. лева месечно, то през октомври миналата година, когато данъкът беше гласуван, нарастването е с под 55 млн. лева, а увеличението за ноември е било с 45.59 млн. лева.

Експерти коментират, че неизпълнението на заложените цели в бюджета, относно този налог, няма да бъде проблем, тъй като постъпленията от него са пренебрежимо малко на фона на останалите държавни приходи. Ако планираните постъпления в края на годината обаче не бъдат факт, това би поставило под въпрос ефективността на данъка върху лихвите и смисълът от въвеждането му.

От НАП припомнят, че доходите от лихви по срочни депозити на местни физически лица в търговски банки в страната няма да се обявяват в данъчната декларация за доходите на физическите лица. Законът не изисква гражданите да декларират или да плащат този данък, защото задължение на банката, в която имат депозит е, да го изчисли, удържи и внесе по сметката на Националната агенция за приходите.