Спад на износа и през февруари

Вторият месец от годината не успява да стопи минуса в търговския баланс.

09.04.2012 | 13:17
Спад на износа и през февруари

След януарския спад на износа с 10%, през февруари тенденцията продължава, макар и по-слабо, показват последните данни на Националния статистически институт. Намалението през втория месец от годината е с 1.8%, спрямо същия период на 2011.

В абсолютни стойности през февруари страната ни е осъществила износ за 2.9 млрд. лева, като общото намаление за двата месеца е с 6.1%. Експерти обясняват, че този спад е за първи път от последните две години.

Националната статистика регистрира увеличение на вноса с 13.2% през февруари. За сравнение за първия месец от 2012 беше отчетен спад от 0.2%. Общо за двата месеца са внесени стоки за 6.9 млрд. лева, което е със 7.2% повече, отколкото през същия период на 2011.

През първите два месеца на годината вносът от трети страни се увеличава с 8.6% спрямо същия период на миналата година и възлиза на 2.9 млрд. лева. Най-голям ръст на инпорта има от Казахстан, Босна и Херцеговина, Сирия и Република Корея. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Бразилия, Обединените арабски емирства и Украйна.

Външнотърговското салдо, което се формира от разликата между износа и вноса с трети страни, е отрицателно в края на февруари и достига до 553.2 млн. лева. През февруари минусът през баланса е 269.2 млн. лева.
Общото външнотърговско салдо, което се получава от разликата между износа и вноса от страните от Европейския съюз плюс трети страни, също е отрицателно и възлиза на 1.252 млрд. лева, което е с 831.1 млн. лева повече от периода януари-февруари 2011 година.