Има ли възраст за любовта, паметник, който се руши и за литературата с чувство за хумор - част от темите в Днес

Анимационна игра учи децата как да събират разделно отпадъците си

16.03.2016 | 14:25 Редактор: Ирина Георгиева
Има ли възраст за любовта, паметник, който се руши и за литературата с чувство за хумор - част от темите в Днес

От Мартина Ганчева

За отпадъците – на игра

За да промени културата на поведение и отношението към боклука, българска компания специално разработена анимационна игра с името "Разделко" учи децата как да събират разделно отпадъците си. Повече за проекта разказаха Димитър Карагегов от "Булекопак", Сава Комитски – художник-аниматор и Георги Сапунджиев – програмист

Не превръщайте своя отпадък в отпадък. Под това мото Скандинавските страни от десетилетие използват своите битови отпадъци за отопление и електричество. Може ли боклуците в една страна да свършат?

Мобилно приложение помага да се преодолее загубата на храна. То стартира през октомври 2014 г. и е създадено от двама френски предприемачи. 

Управата на американския град Сиатъл одобри въвеждането на глоба за гражданите и бизнеса, които изхвърлят твърде много храна. С нов регламент тя постанови домакинствата да плащат по 1 долар, ако боклукът в контейнера им съдържа повече от 10% хранителни продукти. За сградите на компаниите и апартаментите глобата ще е 50 долара. 

Има ли възраст за любовта

Рупърт Мърдок май не е засичан от папараците с еднодневния си боклук. Но за сметка на това медийния магнат присъства в новинарския поток по цял свят с друга новина – той се ожени за четвърти път за доста по-младата Джери Хол.

Мъжете живеят по-дълго, щом са женени за по-млади жени, категорични са немските учени от института "Макс Планк" в Германия. И се аргументират така - Вероятността за по-ранна смърт при мъжете намалява с 20%, ако жените им са с между 15 и 17 години по-млади. А какво мисли една млада писателка и може ли темата да бъде вдъхновение за роман. Отговорът даде писателката Константина Живова.

"За любовта няма граници и възраст. Съпругът ми е по-голям от мен с 10 години и това е перфектната разлика. Но е факт, че мъжете са като вампири, имат нужда да пият млада кръв и да повдигат своето самочувствие", коментира Константина.

Армен Джигарханян се ожени за трети път на 80-годишна възраст. Този път жената до него е с 44 години по-млада.

Млада жена и зрял или дори възрастен мъж. Примерите са безброй. Все по-често, особено в света на шоубизнеса, ставаме свидетели и на обратното - по-млади мъже влизат във връзка или се женят за доста по-пораснали от тях момичета. Кои са едни от най-ярките примери на двойки с голяма възрастова разлика?

Паметникът, който се руши

Преди три дни Административният съд в София отхвърли всички жалби на професор Валентин Старчев срещу решението на Столична община да демонтира паметника му "1300 години България", който се намира пред НДК.Така Столична община вече има право да премахне паметника. Какво ли ще има на негово място – говори се, че ще бъдат върнати паметните плочи на I и VI софийски полкове.

Внушителният "1300 години България" е построен за рекордно кратко време - 8 месеца, за да съвпадне откриването му с XII конгрес на БКП. Асен Манасиев се включи от мястото и попита столичани какво мислят за демонтирането на паметника. 

За литературата с чувство за хумор

Какво провокира екипът на списанието НО Поезия да организира абсурдистко парти с конкурс за най-лошо стихотворение? Абсурден ли е животът ни и дървени медали ли заслужаваме! Защо НО ПОЕЗИЯ? Отказ от поезия или поезия, напук и въпреки всичко? Философски разговор с доц. Йордан Ефтимов, поет, литературен критик и преподавател в Нов български университет.

По същата тема отношение от Германия взе Петя Хайнрих, поетеса и гл.редактор на НО ПОЕЗИЯ.

Високо, високо, високо

За летенето като хоби разказа делтапланеристът Оги Угринов. Днес той живее в Швеция, но продължава да покорява синевата. Оги е първият, който има смелостта да прави лупинги с делтапланер. Тренирал е националния отбор по делтапланеризъм. През 1997 г. пък е първият в Швеция, който лети на безмачтов делтапланер. В студиото той разказа за 15-и април 1984, когато осъществява един почти криминален, но рекорден прелет. Оги се разминава почти на косъм и с глоба от Клинт Истууд. 

Светът през обектива

Авантюрист и неспокоен по природа дух. Еклектичен и жизнерадостен циник, който казва така - „Аз живея благодарение на женската глупост и суета. Защото ако нея я нямаше, този свят също нямаше да съществува.” Още откровения на ръба направи фотографът Никола Борисов. 

Да колекционираш опаковки от шоколади

Едно от най-силните изкушения, това, без което много хора не могат, е шоколадът. Днес той е навсякъде и под всякаква форма. Рядко обаче си задаваме въпроса кога и как се е появило сладкото лакомство. 

Шоколад, шоколад, колко си ми мил и драг! За Гергана Димитрова шоколадът е с характер! Или по-скоро опаковките! Тя ги събира от 1986 година и вече е натрупала над 12 000.

"Най-любими са ми старите варианти на Кума Лиса. Събирам ги в кутии от обувки", разказа Гергана в рубриката "Българските колекционери".