Живот на бързи обороти

Бързата работа, срам за майстора

05.02.2016 | 12:43 Редактор: Ирина Георгиева
Живот на бързи обороти

От Мартина Ганчева

Ускорява ли се социалното време? Можем ли да откликваме адекватно на непрекъснатите промени около нас - светкавичното развитие на технологиите, бързата смяна в модата, храната, собствените ни предпочитания. Живот на бързи обороти. Какво ни кара вечно да препускаме - за работа... за срещи.... за самолета. Защо ядем нездравословно бързо? И има ли лесни рецепти да си приготвим набързо нещо за вечеря. Бързите скорости на пътя и бързата слава. Бързата литература. За всичко това екипът на Днес разговаря със събеседниците си.

"Понякога забързаното ежедневие може да бъде полезно. Умереният адреналин е ок. Радвам се, че културата на българина относно картинга се повишава. Между другото състезателите във Формула 1 са тръгнали именно от картинга. А неговата история датира от Втората световна война, когато група войници слагат на най-обикновена количка за ръчен багаж моторен двигател", разказа картинг инструкторът Евгени Андреев. 

Именно от картинга пламва любовта на автомобилния състезател Павел Лефтеров към автомобилите и бързите скорости. 

"Тръпката от скоростта е движеща сила", коментира той и разказа за първото състезание от световния шампионат по издържливост – 24 часа на Дубай. 18-годишният български пилот печели 7 първи и 1 второ място за осем състезания на легендарните писти в Европа. 

В предаването Днес участие взе и националният треньор по сноуборд Виктор Жеков.

"Храната е информация, а стомахът втори мозък", коментира експертът по здравословно и балансирано хранене Инес Субашка и даде конкретни съвети за полезно дневно меню в забързаното ежедневие. 

"Човек трябява да балансира между купоните и професионалното. Пиша с нормална скорост, но животът е бърз. Вдъхновява ме всичко около мен. Писателят интерпретира действителността. Влюбен съм в живота", призна писателят Андрей Велков. 

"Глаголът е обективен, прилагателното субективно. Харесвам повече поезията. Всички велики книги са написани в стихове. Добрата литература е бутиковата. Писането не е игра, не е алиби", сподели писателят и създател на бързата литература Тома Марков. 

"Воля и сила се изискват, за да се справиш с напрежението от славата. Не мога да си представя живота без музика", каза в ефир певецът Кристиан Костов и запя. 

Жажда за бързина, живот на скорост. В киното това е задължително явление. Да си припомним няколко зрелищни екшъна, в които адреналина е в огромни дози. 

Ритъмът на живот в големите градове става с 1% по-бърз всяка година. Учени стигнаха до този извод след измервания на скоростта на пешеходците. Къде ежедневието е най-интензивно? 

За живота на бързи обороти... Ускореният начин на живот в съчетание с новите визуално-информационни средства на комуникация роди едно съвсем ново понятие в психологията - клипово мислене. Според специалистите на свой ред то също променя съвременното общество. 

Не само литературата, но и запознанствата и свалките претърпяха своята метаморфоза в следствие на забързаното ни ежедневие. За любовните авантюри обаче динамиката придобива една друга... виртуална реалност. Как се промениха флиртовете и кога триглавата ламя се превърна в мишка на каишка?

Забързаното ежедневие, в което живеем, все повече забързва и изкуството – киното, театъра, литературата и музиката. Буквално и преносно. 

Забързаният начин на живот натоварва съзнанието и тялото ни. Нуждаем се от релакс. Мнозина намират душевно равновесие в медитацията. С медитация започва деня на доста от световно известните имена.

Последните десетилетия промениха света неузнаваемо. Живеем във време на високотехнологична революция и едва ли си даваме сметка за огромните промени, които настъпват всеки ден и час около нас. До каква степен развитието на технологиите повлия върху начина, по който живеем, работим и общуваме?