10 начина да увеличим емоционалната си интелигентност

15.01.2016 | 17:18

Когато за първи път става въпрос за емоционална интелигентност, това е било продиктувано от търсене на причина защо хора със среден коефициент на интелигентност превъзхождат други с високо IQ в 70 % от случаите. Липсващото звено се оказва емоционалната интелигентност, която определя защо дадени хора са успешни, а други - не. В най-общи линии, умението да контролираме емоциите и поведението си е факторът, предопределящ нивото на емоционалата ни интелигентност. Как да бъдем по-добри и по-успешни ни разказа в студиото на предаването „Десет” Поли Фистолера - лайф коуч и специалист, лицензиран в тестовото провеждане, анализ и оценка на емоционалната интелигентност (EQ). Тя ще ни помогне да разберем  емоционалната динамика и как да я подобрим.

1. ПРАКТИКУВАЙТЕ ЕМПАТИЯ
Съчувствието или способността на човек да съпреживява емоциите, мислите и чувствата на околните наричаме емпатия. Тя стои в основата на градивното социално общуване и води до формирането на алтруистично поведение. Единият аспект на емпатията е да си представим как изглеждаме в очите на другите. 

Емоционалната интелигентност е умение, което можем да научим. Образованието на нашият характер подпомага.

2. НАУЧЕТЕ СЕ ДА КАЗВАТЕ ''НЕ''
„ „Не” е самозапазване. ”

3. БЪДЕТЕ СПЕЦИФИЧНИ И КОНКРЕТНИ
Това е още един начин да подобрим емоционалната интелигентност. Случва се когато сме точни и ясни и изразяваме всичко конкретно.

Да бъдем специфични и конкретни означава да търсим в себе си какво точно изпитваме.

4.  БЪДЕТЕ ОТВОРЕНИ КЪМ НОВИ НЕЩА 
Емоционално интелигентните хора са гъвкави и отворени към промени и страхът от промяна не е парализираща заплаха за щастието. Хубаво е да не си поставяме границите преди още да сме си помечтали какво да направим. Поставяме си ясна цел, която да следваме.

Българите имат усещане, че са добри, и че имат възможност да направят тези неща, но нещо го спира.

5. ПОЗНАВАЙТЕ И ХАРЕСВАЙТЕ СЕБЕ СИ
Един емоционално интелигентен човек знае кой е, знае къде е, знае какви са му възможностите, знае какви са му плюсовете и минусите, отделя време за себе си. Не помага импулсивно на другите, без поискана помощ. Обаятелни са, тъй като знаят влиянието, което налагат в дадения момент.

6. ПРАКТИКУВАЙТЕ АСЕРТИВНА КОМУНИКАЦИЯ
Асертивното поведение помага да намалите стреса и да комуникирате още по-успешно. Асертивността означава да можеш да изразяваш себе си ефективно и да стоиш зад позицията си, гледната си точка, като едновременно уважаваш правата и вярванията на другите. Това е „златната среда” между агресивното и пасивното поведение, които могат да доведат до неразбиране на вашето послание към другите.

7. ВЗИМАЙТЕ ПОЧИВКА ОТ ТЕХНОЛОГИИТЕ
Умението да изключваме - не само от технологиите, но и от външния свят - това презареждане на батериите сякаш е ключово за да можем да живеем нормално, не само да сме емоционално интелигенти.

Let go. Да оставиш себе си и да се оставиш на себе си. Имаме нужда да се затворим в себе си за да разберем от какво имаме нужда и да си поставим дадените цели.


8. ОСТАВЕТЕ ПЕРФЕКЦИОНИЗМА
Необходимо е да осъзнаем, че на всяка личност перфекционизма е различен. Той е една илюзия. Всеки един създава перфектния образ за него.

 

9. ПРОЩАВАЙТЕ
Първо прощаваме на себе си. Ако простим на себе си, прощаваме и на другите. 

10. ДАВАЙТЕ ПРИОРИТЕТ НА СЪНЯ
Дишайте и се наспивайте.Това е главният съвет на Поли към нас.

За повече съвети от лайф коуч Поли Фистулера, в следващото видео: