Личното пространство – само мое?

Екипът на "Днес" за личното пространство в дигиталната ера

08.01.2016 | 12:52 Редактор: Мария Аладжова
Личното пространство – само мое?

От Мартина Ганчева

Неприкосновен ли е личният ни живот или сами го излагаме на показ в социалните мрежи? Има ли смисъл звездите упорито да отричат информацията, тиражирана за тях от медиите, след като накрая опровергават собствените си опровержения? На тези въпроси потърси отговори екипът на ДНЕС от събеседниците: 

Златко Желев – гл. редактор на Dnes.bg 

Лидия Методиева – еротичен модел 

Ивелина Сиракова – PR 

Крум – певец 

Евгени Минчев

„Българина обича да наднича в чуждата паница, да злорадство, но и да съпреживява“, коментира Златко Желев. По думите му любопитството няма граници. И разказа за своя личен опит за грубо навлизане в личното пространство.

„Трябва да са ни затворени устите за интимните ни партньори“, смята Лидия Методиева. Златко и Лидия бяха единодушни, че в една връзка всеки счита другия за лична собственост.

Ивелина Сиракова сята, че „поведението е като дрехата и за всеки повод си има тоалет“

„Не е добре да се разкриваш прекалено много. Но скандалът продава. Хората, които злорадстват, ни създават като звезди. Злорадството е горивото за нашия живот“, твърди Евгени Минчев. 

Ако смятате, че личното пространство е отвлечено понятие - грешите! Преди време учени определиха невидимата граница, която не бива да се нарушава. Проучването показва, че тя варира между 20 см до 40 см и се увеличава, ако човекът е притеснен. Да, оказва се, личното пространство има своите физически и духовни измерения - за тях разказва Вяра Станева

Григор Димитров винаги е гледал да пази личния си живот в тайна. Но най-накрая целият свят видя снимките, на които американската певица Никол Шерцингер изпраща въздушна целувка на българския тенисист на турнира в Бризбейн, а след това последва и снимката с реалната целувка между двамата. Историята обобщава Иво Тодоров.

Въпреки искрите, привличането и разбирателството в една връзка, често се случва единият от двамата партньори да поиска повече свобода, дори за кратко. Личното пространство не е малко място в гардероба или рафт, който сме освободили за любимия. То е специално "място", вътрешна зона на комфорт. Ако усетим желание да останем насаме със себе си, това не значи, че любовта си отива или отношенията куцат, обясняват психолозите. Къде свършва “аз” и започва “ние” и как да намерим баланса в отношенията си, така че да не си "липсваме", но и да не сме си "в повече"? Отговорът от Вяра Станева.

Личният живот на политиците винаги е привличал погледите на любопитните. Някои от известните използват семействата си като трамплин за своята кариера, други ревниво го пазят в тайна. Петьо Атанасов разказва за най-разкрепостените политици, които открехват вратата към личния си живот.

Като всяка фикция, сериали като "Сексът и градът" и „Отчаяни съпруги“ са своебразна смесица между истини и лъжи. И в тях жените задължително клюкарят и надничат в личното пространство на другите. 

Хората тепърва ще започват да осъзнават колко силно трябва да ценят личното си пространство. В дигиталното общество трябва да се намери балансът между свобода и контрол. Има ли такава формула вижте.