За всяка болка си има билка

От 4200 вида висши растения в България, над 770 са лечебни, посочи Димитрина Ботева от фондация "Информация и природозащита"

11.11.2015 | 12:22 Редактор: Ирина Георгиева
За всяка болка си има билка

На 11 ноември почитаме празника на Свети мъченик Мина. Чудотворецът е покровител на семейството, сираците, бездомните и всички народни лечители и знахари. Легендата казва: "Ако не можете да отидете при Свети Мина, той ще дойде при вас, ако го повикате с молитва. Защото е един от най-големите и най-помагащи светци".

Кога вярата носи изцеление и как природата ни помага със силата на своите дарове? Много от бабините рецепти издържат проверката на науката. Но кои са с най-голяма лечебна сила? Могат ли билките да помогнат при диабет или депресия? Как правилно да ги прилагаме? Билколечение или традиционна медицина - или и двете? Всички тези въпроси екипът на предаването Днес зададе на събеседниците си.

"От 4200 вида висши растения в България, над 770 са лечебни. Дори в междублоковите пространства има по 15-20 вида билки – глухарче, липа, див кестен. А мурсалски чай има само на Балканския полуостров – в България, Северна Гърция, Македония, Албания. При събирането на билки има няколко много важни правила – не бива да се чупят дървета и да се изкореняват растенията. Винаги трябва да се събират в сухо и слънчево време." - Димитрина Ботева, експерт лечебни растения към фондация "Информация и природозащита".

България е една от страните в Европа с най-богато биоразнообразие, смята председателят на фондацията Светлана Аладжем "Информация и природозащита".

"Не познаваме добре билките. Загубили сме познанието на предците си. Природата ни е дарила с всичко за лек и бит. Една четвърт от народа ни би могъл да се препитава с билки. Едва 5% от билките, които се добиват у нас, се преработват тук на място." - добави Аладжем.

Проф. Христо Мермески даде няколко природни решения за подсилване на имунитета.

"Два-три моркова се настъргват, добавя се орех или семена от слънчоглед, 15-20 капки прополис, 1-2 лъжички мед и получавате истинска целебна бомба." - препоръча проф. Мермески.

На свой ред председателят на Съюза на пчеларите инж. Михаил Михайлов сподели, че медът има над 300 полезни съставки в сравнение с рафинираната захар. 

Всяка билка притежава безброй биологични вещества, посочи Мария Крачанова от БАН. Участие в предаването Днес взе и Надя Костова, която е съдружник в "Екомама" - магазин за екологични решения за цялото семейство. Тя обясни как се прави натурална козметика и как природата може да се използва в грима.

В предаването Днес по Skype се включи и Емил Елмазов - властелинът на билкитеТой е не само председател на Съюза на билкарите у нас, но и изключителен познавач на силата на природата. Истински наследник на големите български лечители от миналото. Той е и човекът, който култивира диворастящия лимец у нас и го разпространява за масова употреба.

"Крайно време е да започнем да възприемаме земята като живо същество, а България като остров на билките. Трябва да има билково училище и билков университет." - смята Елмазов.

Екипът на предаването Днес разговаря и с Ивелина Коцовска, потомствен билкозаготвител от Шумен, която събира билки от 10 години. Участие взе Мария Крачанова от БАН, която обясни, че всяка билка притежава безброй биологични вещества.

От древни времена и във всички култури хората използват растения и плодове за лечение на болести. Египтяните вярвали в целителната сила на природата, по-късно античните лечители възприели техните знания. 

На 7 ноември на Панаира на билките в Пловдив беше представен филмът на Фондация "Информация и природозащита", озаглавен "Лековитото злато"Оказва се, че България е основен доставчик на голямо количество билки за целия свят. 

Колко просто е при висока температура да извадим от аптечката хапче за понижението й, да го глътнем и да чакаме. И колко усилия изисква един компрес с извара. Много лечебни процедури с билки се предават от поколение на поколение. Но какво място може да има този вид лечение във време, когато класическата медицина има готови лекарства за почти всички страдания? Не е нужно да тичаме винаги при лекаря, когато сме настинали. Има билки и растения, които са доказали годността си в течение на столетия. 

Знаете ли, че копривата може да се яде не само през пролетта? 

Едно чудодейно растение, което расте в Родопите, носи огромни ползи за нашето здраве. Питате си кое е то? Отговорът е мурсалският чай

Казват, че ястие без подправки било като жена без грим. Но също както вечерният не е подходящ за през деня, така и някои аромати си имат строго определено приложение. В Италия слагат босилек почти на всичко. А отскоро имат и оранжерии на морското дъно. 

Чуйте целия разговор в следващото видео: