10 непознати археологически обекти у нас

18.02.2016 | 12:00

Повечето от нас са чували за най-големите археологически открития на нашето време. Познаваме и културно-исторически обекти като Царевец, Стария Несебър, Мадарския конник, Рилски манастир, Боянската църква, Свещарската гробница и др. Но страната ни е сред най-богатите на културно наследство и откриването на нови обекти, не е нещо необичайно. 
10-те непознати археологически обекти у нас, разкрива гл. ас. Боян Думанов, ръководител на департамент археология в НБУ в предаването на Ирина Белчева в предаването „Десет“ по Bulgaria ON AIR.

1. Пещера „Козарника“, с. Орешец, Видин – Тя е изключително важна за археологията, защото покрива диапазон от трите главни палеолитни епохи. В тях се открива човешко присъствие, намерена е дори подбедрица от неандерталец, отнасяща се към 60 хил. г. преди нашето време. 

2. Халколитен рудник „Ай-Бунар“, Старозагорско - Той е почти невидим. В пластовете от V-IV хил. пр. Хр. са открити множество медни предмети и медна руда. 

3. Укрепено селище в м. “Чертиград“, Етрополско – Труднодостъпно е. През античността се превръща от крепост в укрепено убежище. 

4. Късноантична крепост на н. “Св.Атанас“, Бяла – Това е по скоро укрепено селище с интересно общество, обединено около култа и чудесата на църковния храм, построен през IV век и съществуващ до VI. 

5. Емпорион Дискодуратере, гр. Дряново – Една изключително интересна структура в класическата и римската древност. Емпорион е буквално тържище – центрове на надрегионална търговия.

6. Римски и средновековен град Дуросторум-Дръстър - Много труден за проучване, защото се намира изцяло под гр. Силистра, дори е разделен на две части – едната в територията на България, а другата в Румъния. Знаков паметник от римската епоха е Силистренската гробница. 

7. Еленска Базилика, гр. Пиродоп – Това е втората куполна базилика в България. Тя е укрепена и се смята, че е била култов център на обкръжаващите я села.

8. Крепост в м. “Големаново Кале“, с. Садовец, Плевенско – Превзета е след доста сериозна обсада от аварите. Опожарените пластове са дебели, открити са метални части от стрели, скелети от тела, както и множество богатства и предмети. 

9. Средновековна крепост „Аневско Кале“, гр. Сопот – Много добре запазен обект, но много трудно достъпен. Смята се, че е средновековният град Копсис. 

10. Средновековен град „Червен“, Русенско – Изключително живописен, отговарящ на всички критерии за средновековен град от Второ българско царство. Добре запазен е и се дели на две части – горен и долен. Строен е в ранно византийско време. 

Вижте повече в следващото видео.