Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Приоритети: Стабилизация на бюджета на НЗОК и поетапна демонополизация

Здравният икономист Аркади Шарков с експертен коментар на планираната реформа в здравеопазването пред Bulgaria ON AIR

14.08.2017 | 20:10 Редактор: Тодор Петров
Приоритети: Стабилизация на бюджета на НЗОК и поетапна демонополизация

Приоритетите в здравната реформа се конкретизираха в стабилизация на бюджета на НЗОК и поетапна демонополизация. Злите езици говорят, че ще бъде добавен втори "доброволен задължителен" стълб. Ако нещо такова се случи, това е увеличение на здравната вноска, не е демонополизация, коментира здравният икономист Аркади Шарков.  

В предаването "Денят ON AIR" той отбеляза, че от 2001 г. все се говори за здравна реформа, а министрите на здравеопазването са едни от "най-бързо изгарящите бушони". 

Аркади Шарков посочи, че трябва да бъде ясно дали ще се работи по солидарен модел в частния фонд или ще бъдат индивидуални сметки. По думите му механизмите за спиране на изтичане на пари от НЗОК са няколко. 

"Сериозен контрол в сферата на лекарствата. Разходите за здраве растат и се получава така, че върху цялата здравна система натрупването на финанси е все по-голямо", коментира гостът на Bulgaria ON AIR

Аркади Шарков обясни още, че оригиналното лекарство и генерикът имат едно и също активно вещество и един терапевтичен ефект върху пациента. Те обаче се различават по форма и цвят, а в повечето случаи оригиналът е по-скъп от генерика.

"Електронното здравеопазване буксува, а това е начинът да следиш какво се случва в здравеопазването", завърши гостът на Владимир Сиркаров.