Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: София и Скопие целят следващите поколения да са съвършено различни

Димитър Гърдев с коментар в "Денят ON AIR" за Договора за добросъседство и добрите практики на Гърция и Кипър

04.08.2017 | 21:14 Редактор: Жанета Нейкова
Експерт: София и Скопие целят следващите поколения да са съвършено различни

Целта на Македония и България с Договора за добросъседство е следващите поколения да бъдат съвършено различни от нас, каквито са отношенията на Кипър и Гърция например. Това заяви в "Денят ON AIR" експертът по международна сигурност Димитър Гърдев. 

Според него е много важно да имаме такъв документ, защото езикът на омразата и настъпателната реторика трябва да бъдат променени. Необходимо е да имаме общо съгласие по миналото, за да можем да формираме общо бъдеще, твърди той.

Повод за коментара на експерта пред Bulgaria ON AIR бе новината, че ООН се отказа да възкресява разпадащите се преговори за обединението на Кипър. 

Анализираната тема насочи вниманието към конфликтните зони на Балканите, които тлеят във времето и които гостът на телевизията коментира така:

"Това са т.нар. сиви зони на конфликт с ниска интензивност, които за момента са туширани, но могат да бъдат усилвани с фактори, като например много дълъг период на омраза, настройка срещу съседа, зле разбиран национализъм".

Гърдев посочи като решение на проблема сключените в миналото договори между две държави, които вкарват народите с конфликт в едни общи семейства. 

"Виждаме от всички опити на изолация, че този път не води доникъде. Посоката е друга и тя е да се отворят възможностите за Балканските народи. Историята показва, че методът "един срещу всички" никога не работи", категоричен е експертът.

Той отбеляза, че след получената подкрепа на Македония от България е време да се обсъди с Гърция и въпросът с името на западната ни съседка. В този казус страната ни ще влезе в ролята на медиатор, поясни Димитър Гърдев.