Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Брюксел приел с облекчение новината за Договора за добросъседство

Той не се отнася само до България и Македония, а до стабилността на региона, заяви Андрей Ковачев в ефира на Bulgaria ON AIR

03.08.2017 | 20:18 Редактор: Жанета Нейкова
Брюксел приел с облекчение новината за Договора за добросъседство

В Брюксел приеха новината за подписания Договор за добросъседство между България и Македония с очаквано облекчение. Имаше светкавични реакции както от Комисията, така и от Тройката в Европейския парламент - съставена от трите основни политически сили Европейската народна партия (ЕНП), Социалистите и Либералите, съобщи в "Денят ON AIR" евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Андрей Ковачев.

Той продължи още, че реакции са последвали и от външните министри на Великобритания, Франция и САЩ, защото този договор не се отнася само до Републиките Македония и България,  а до стабилността на целия регион, който допреди това е бил едно пространство на несигурност, изрази мнението си Ковачев.

Статистика показва, че износът и вносът между двете съседки се конкурира по обем с този в Сърбия и гостът бе запитан дали това не води до евентуално изграждане на връзки, потенциал за икономическо партньорство.

"Абсолютно е така! Много е важно това, което ни е разделяло да остане в миналото. Тази граница, която десетилетия е била разделяща, вече да бъде свързваща", призова евродепутатът пред Bulgaria ON AIR.

Според него трябва да има повече пътища, нови контролнопропускателни пунктове, таксите за роуминг също да бъдат намалени. Всичко това, по думите на Андрей Ковачев, трябва да се промени чрез европейските инструменти.

"Европейските институции видяха, че България има най-добрата експертиза в региона и започнаха да се вслушват в това, което ние казваме както за свързаност, така и за политическия диалог", заяви той.

Ковачев се надява Договорът за добросъседство да даде допълнителна мотивация на Атина и Скопие да намерят решение на десетилетния си спор.