България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Борисов приет в Скопие както папата в София

Договорът за добросъседство и обликът на македонската столица през погледа на специалните пратеници на Bulgaria ON AIR

03.08.2017 | 08:59 Редактор: Тодор Петров
Борисов приет в Скопие както папата в София

Бойко Борисов бе приет в Скопие, както в България бе посрещнат папата, обяви фотографът на Bulgaria ON AIR Олег Попов. Той отразява процесите в Македония от 1990 г., но призна, че сега за пръв път му се случва да му кажат "Добре дошъл" на площада в Скопие.

Специалните пратеници на Bulgaria ON AIR Гергана Венкова и Олег Попов гостуваха в "България сутрин", за да споделят от първо лице ситуацията около подписването на Договора за добросъседство между България и Македония и впечатленията си от Скопие.

"По време на управлението на Илия Груевски са били в пълна изолация и не е стъпвал крак на чужд държавник", подчерта фотографът.

"Споразумението е факт и е важно да знаем какво следва оттук нататък. Ще бъде изключително трудно, защото трябва да търсим пресечни точки в историята. На кантара ще бъде консенсусът на двете държави,  че трябва да се градят пътища и газови връзки. Кое ще надделее - икономическият интерес или културно-историческият компромис?", коментира Гери Венкова.

Тя изрази надеждите си договорът да се спазва, но подчерта, че спорните моменти са много. Относно впечатленията си от Скопие тя сподели:

Не мога да кажа, че съм възхитена от архитектурна красота. Похарчени са страшно много пари за центъра на столицата на една държава, която е изключително бедна. По изчисления на архитекти всичко това е струвало над 700 млн. евро. Не съм сигурна, че качеството отговаря на тази сума.

Олег Попов отбеляза, че според самите македонци всичко е изградено от стиропор, а новият министър на културата в Македония е заявил, че ще прекъсне проекта "Скопие". 

"Познавам по-голямата част от колегите, стандартът им е паднал драстично. Те се надяват да ги хванем за ръка и да ги изведем до един по-добър път в Европа", каза още фотографът на Bulgaria ON AIR.