Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Левски е от малкото личности, пощадени от традиционния ни песимизъм

Идеите му са изпреварили времето си, твърдят журналистът Росен Петров и скулпторът проф. Велислав Минеков пред Bulgaria ON AIR

18.07.2017 | 20:19 Редактор: Иван Берберов
Левски е от малкото личности, пощадени от традиционния ни песимизъм

Най-голямата загадка около Васил Левски е отношението на българите към него, тъй като ние все търсим лошото у някого, а той е възприеман единствено като абсолютна светла личност, каза журналистът Росен Петров в студиото на "Денят ON AIR" за посланията на Апостола към политическата класа, пречупени през призмата на наши дни.

Скулпторът проф. Велислав Минеков добави, че не e нужно постоянно да представяме Дякон Левски като кумир. По-важно е да се учи Левски, да се знае кой е той и каква са идеите му, тъй като те са изпреварили времето си, поясни още Минеков.

"Левски е и символ за вечната провалила се революция на личността у нас. Ние завиждаме на можещия и знаещия. У нас цари една омраза към способната личност. Ако някой е проявил характер, то той е като прокажен в очите на другите", посочи скулпторът пред Bulgaria ON AIR.

Според Росен Петров, когато тръгнем да даваме оценка на обществото ни и особено на 27-годишния преход, трябва да имаме предвид, че никога не сме имали дълго време на демократичност.

"Но нека не си измиваме ръцете с турското робство и комунизма. Преходът трае прекалено дълго", отбеляза той.

Бившият депутат припомни, че на 19.07 рожден ден има полковник Димитър Списаревски, който героично загива, бранейки небето над София от американските бомбардировачи през Втората световна война.