Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Експерти: Единен държавен орган да поема отговорността за пътната безопасност

Ако искаме качество и контрол - трябва ни децентрализация, смятат Богдан Милчев и Николай Славчев пред Bulgaria ON AIR

07.07.2017 | 20:06 Редактор: Иван Берберов
Експерти: Единен държавен орган да поема отговорността за пътната безопасност

За да имаме единна държавна политика срещу "Войната по пътищата" ни трябва нов единен държавен орган. Единствено той трябва да е отговорен за контрола и координацията на движението по пътищата. Министерски съвет не е в състояние да управлява всички процеси в държавата, включително и пътната безопасност.

Това посочиха бившият директор на КАТ Богдан Милчев и експертът по пътна безопасност Николай Славчев в студиото на "Денят ON AIR".

"През последните 5-6 г. превърнахме израза "Война по пътищата" в клише и започваме да свикваме, че у нас е 2,5 пъти по-голяма вероятността да загинем в пътнотранспортно произшествие отколкото в Европа. На този орган единствената задача трябва да му бъде пътната безопасност", заяви Милчев пред Bulgaria ON AIR

Според него ако искаме повече контрол и качество по пътищата трябва да има повече децентрализация – не всичко да е под опеката на Министерски съвет. 

"Ние имаме цялостен системен проблем, затова трябва да подобрим управлението в сектор пътна безопасност. Цялата информация за пътната безопасност е разхвърлена между институциите. Ние решаваме локални проблеми на национално ниво – сиреч не ги решаваме", допълни той. 

На въпрос от къде ще се намери финансиране за изграждане на нов държавен орган, Славчев обясни, че трябва да бъде финансиран от държавния бюджет, за да е независим. Но преди всичко промяната трябва да дойде от нас самите – да се научим да шофираме спокойно.

"Оценката на Европа е, че държавата ни губи по 2% от брутния вътрешен продукт (1,8 млрд. лв.) от пътнотранспортни произшествия. Ако този орган намалява инцидентите с 10% всяка година, то той ще носи 180 милиона лева", предложи метод за финансиране бившият директор на КАТ.