България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Върху кого пада отговорността за големите пътнотранспортни произшествия?

Нов закон за движение по пътищата няма да доведе до по-безопасно шофиране, смятат Любка Маринова и Калина Крумова пред Bulgaria ON AIR

06.07.2017 | 08:29 Редактор: Иван Берберов
Върху кого пада отговорността за големите пътнотранспортни произшествия?

Един от големите проблеми за пътната безопасност е, че започваме да си говорим за нея, едва когато се случи някакъв инцидент, подобен на вчерашния на АМ "Тракия". А прехвърлянето на отговорността между институциите за големите пътни инциденти допълнително затруднява обезопасяването. Това каза бившият депутат Калина Крумова в студиото на "България сутрин".

"Най-лошото е, че нямаме обективна преценка за пътната безопасност. Решението не се крие в популистките изказвания и постоянното променяне на закона за движение по пътищата", отбеляза тя.

Според представителя на Асоциацията на пострадали при катастрофи Любка Маринова у нас липсват примери за реални ситуации по време на шофьорските курсове.

"Няма ситуационни полигони у нас. Попадаме в опасните ситуации, за които само слушаме, едва когато вземем книжка. На практика нямаме инсцениране на патови ситуации на пътя. Нямаме и вечерно шофиране", отбеляза Маринова пред Bulgaria ON AIR.

Гостите в студиото смятат, че движението по пътищата няма да стане по-безопасно с плашене и глоби. Има закон, който трябва да се спазва и шофьорите трябва да бъдат заставени да го правят, категорични бяха те.

На живо включване от "Пирогов" екип на Bulgaria ON AIR разбра, че пострадалите от вчерашната катастрофа на АМ "Тракия" са седем, като 4 са хоспитализирани, 2 са изписани, а седмият е майка на две деца, която я чака операция.

В момента всички са стабилизирани и нямат непосредствена опасност за живота, заяви изпълнителният директор на "Пирогов" Славчо Близнаков. Очаква се част от пострадалите да бъдат изписани днес.