Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Здравната комисия утре ще обсъжда демонополизирането на НЗОК

Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" д-р Калин Поповски, който е подготвил въпроси как този процес ще бъде осъществен

17.05.2017 | 20:31 Редактор: Жанета Нейкова
Здравната комисия утре ще обсъжда демонополизирането на НЗОК

Комисията по здравеопазване на 44 Народно събрание утре ще заседава как може да се случи демонополизацията на Националната здравноосигурителна каса. Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" д-р Калин Поповски от Обединените патриоти. 

Той посочи, че Патриотите ще имат въпроси към д-р Даниела Дариткова, която е председател на Комисията за това как ще бъде осъществен моделът за раздържавяване на НЗОК.

"Не че имаме възражения, но има условности как точно този модел ще се реализира и, най-вече, кой ще контролира болниците, когато здравните каси станат много", отбеляза д-р Поповски. 

По думите му от ГЕРБ са имали идеята това демонополизиране в здравната система да се случи по времето на сегашното правителство.

Пред Bulgaria ON AIR депутатът от Обединените патриоти коментира и решението от днешното заседание на кабинета, който обеща неограничено финансиране за ин витро процедури. Д-р Калин Поповски определи действията на управляващите като "морален акт".

"Това е част от правилния път да се увеличат финансите за ин витро процедури. Допълнителното финансиране и програма ще доведат до решение на част от демографските проблеми, защото голям брой от семействата в България имат нужда от класическа процедура", смята Поповски.

Той допълни още, че световната практика дава между 30-40% успеваемост на процеса "Baby home". 

"Този процес включва всичко от зачеването до прибирането на бебето вкъщи да премине както трябва. Колкото е по-висок стандартът на една държава, толкова повече процедури се плащат", заключи д-р Поповски.