Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политиците прахосват парите от данъците ни, твърди икономист

Не е нужно данъчната тежест да бъде над 5%, посочи Георги Вулджев в студиото на Bulgaria ON AIR

15.05.2017 | 20:06 Редактор: Тодор Петров
Политиците прахосват парите от данъците ни, твърди икономист

До голяма степен парите от данъците ни се прахосват от държава. Това мнение защити в предаването "Денят ON AIR" икономистът Георги Вулджев. Той си обяснява разходите на правителствата с липсата на дисциплина. 

"Политиците харчат твърде много за разходи, които не са нужни и това води до прахосване. Данъчната тежест трябва да е възможно най-ниска. Не мисля, че има нужда цялата данъчна тежест да е над 5%. За сигурността и съдебната система не са необходими 40% от доходите на гражданите", обясни икономистът.

Гостът на Bulgaria ON AIR посочи, че икономиката ни може да се стимулира по-ефективно, ако тези пари остават в гражданите. Георги Вулджев е на мнение, че обикновеният потребител е този, който трябва да избере коя дейност да стимулира и с колко.

Според него начинът на използване на данъците не променя факта, че те се изземват по насилствен път от гражданите. "Когато говорим за държавата, ако не изплатиш дължимото ти ще бъдеш принуден да го направиш. Данъчно облагане и ограбване са синоними", отбеляза Вулджев.

Икономистът говори и за данъчната свобода, която тази година настъпва на 16 май. Българският гражданин би работил само за себе си, ако в първите 136 дни от годината е успял да попълни държавната хазна.  

"В последните 10 години тази дата се измества все по-напред. Данъчната тежест в нашата страна е доста висока - около 40%, което е сходно със средното ниво за ЕС", коментира икономистът.

Вижте още!