Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ЕС проспа разделението в Македония през годините, смята експерт

България се изолира от региона, а може да помогне, посочи бившият ни посланик в Сърбия Георги Димитров

28.04.2017 | 19:44 Редактор: Тодор Петров
ЕС проспа разделението в Македония през годините, смята експерт

Кризата в Македония не е от вчера. Събитията в парламента са логическо следствие от едно дълбоко разделение в последните години. Основните международни фактори като ЕС проспаха годините, в които беше потъпквано върховенството на закона, а етническите отношения бяха оставени да се развиват в неконтролируем коловоз. 

Това мнение сподели в предаването "Денят ON AIR" бившият ни посланик в Сърбия Георги Димитров след ескалацията на напрежението в Македония вчера.

Според експерта по международна политика и България се е изолирала от региона. По думите му не трябва да даваме вид, че се месим във вътрешните работи на Македония, но можем да помогнем с настояване да се задвижат политическите механизми за овладяване на обстановката.

"На Балканите трябва да сме особено внимателни, когато оценяваме едно или друго събитие и използваме един или друг език. Всяко необмислено действие може да предизвика искра, която да подпали всичко", предупреди гостът на Bulgaria ON AIR.

Георги Димитров смята, че българското правителство трябва да направи цялостен анализ на ситуацията в Македония и да докладва своите заключения пред НС. А министърът на външните работи трябва да докладва перспективите на двустранните ни отношения.

Бившият ни посланик в Сърбия e убеден, че Македония не може сама да се справи с политическата криза. "България да не би да може? И ние разчитаме на нашите съюзници и партньори", посочи той.

"Вероятно има и елементи, които искат ситуацията в Македония да бъде дестабилизирана, но тя е резултат на дългогодишна ненамеса", каза още Георги Димитров.

Вижте видео с целия разговор: