Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Каролев: Свикване на КСНС заради доходите? Връх на популизма!

Икономистът коментира искането на БСП президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради ниските доходи

25.04.2017 | 20:52 Редактор: Мария Аладжова
Каролев: Свикване на КСНС заради доходите? Връх на популизма!

Пълен абсурд и връх на популизма според икономиста Владимир Каролев е искането на БСП президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради ниските доходи.

"Доходи, които зависят от работата на един човек, да се свързват с национална сигурност е абсурд и върхът на популизма. Какво общо има националната сигурност с доходите?", попита Каролев, който коментира темата заедно със зам.-главния редактор на "Банкеръ" Петър Илиев в "Денят ON AIR".

Илиев от своя страна отбеляза, че "доходите се вдигат с много работа и инвестиции" и в случая от значение не е БВП като цяло, а БВП на глава от населението. 

"Освен умението и желанието за работа, трябва да има натрупан капитал", продължи Каролев - "Основната разлика между развитите и неразвитите държави е колко капитал е натрупан. Капиталът не е нищо друго освен спестени от потребление пари, които са инвестирани, за да може с тях да се произвежда нещо. Когато една държава няма натрупан капитал, логично доходите са по-ниски".

Икономистът коментира и внесените от омбудсмана Мая Манолова и президента на КНСБ Пламен Димитров законови промени, засягащи т. нар. "модерно робство".

Според Каролев нужда от законодателни промени има, а предложенията на омбудсмана са разумни:

"Предложението е НАП да изисква или споразумение между всички кредитори - когато се отиде в Агенцията по вписванията и се види, че конкретна фирма има задължения, всички кредитори да са се съгласили писмено, или да няма задължения. И другото, което те предлагат, ако два месеца не са плащани заплати на служителите, те също да имат право да тръгнат да обявяват процедура по несъстоятелност. Не мисля, че някой ще тръгне да го прави, но не е лошо да имат право".