Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Делегация от младежи ще представи българската култура на фестивал в Сочи

В рамките на програмата е заложено представяне на различните държави и разглеждане на световно значими теми, по които младите хора ще могат да изразят гледната си точка

25.04.2017 | 21:19 Редактор: Василена Василева
Делегация от младежи ще представи българската култура на фестивал в Сочи

150 човека ще представляват българската делегация на 19-тия Световен фестивал на младежи и студенти в Сочи. Той ще се проведе през месец октомври, а мисията на българските младежи ще бъде да покажат националната ни култура пред света.

Това стана ясно от гостите на предаването "Денят ON AIR" Яна Вангелова и Вадим Рошманов от Национално Сдружение "Младежки глас".

Очаква се участниците на фестивала да бъдат около 20 000 души.

Първият такъв фестивал е бил проведен в Прага. Идеята е традициите да бъдат възстановени и младежите, които ще вземат участие да опознаят другите народи и тяхната култура.

В рамките на програмата е заложено представяне на съответната държава и разглеждане на световно значими теми, по които младите хора ще могат да изразят собствената си гледна точка, обясни в студиото на "Денят ON AIR" председателят на сдружението Яна Вангелова.

"Фестивал от такъв мащаб събира хора с различна идеология, различни възгледи и различна религия", допълни още Вадим Рошманов от "Младежки глас".

Някои от панелите, които събитието включва ще бъдат образование, демокрация, ценности и права на човека. Но детайли за самото протичане на фестивала все още не са известни.

При избора на български представители, гостите на "Денят ON AIR" заявиха, че ще бъдат селектирани само най-качествените кадри. Изискванията са те да говорят възможно най-много езици от шестте, определени от ООН за световни. Също така те трябва да бъдат достатъчно активни в своето обучение, за да може да се получат адекватни дискусии в различните панели.

"Мисията на българската делегация на форума в Сочи е да покаже, че българските младежи са активни, имат познания в различни области и могат да изразят своята гледна точка", подчерта Яна Вангелова.

Българските участници ще поемат единствено пътните разходи до Сочи. Ако те са представители на дадена организация, то тя ще покрие тези разходи. Настаняването, храната и издаването на визи ще бъдат поети от руското правителство, допълниха още двамата представители на сдружение "Младежки глас".