Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолог разплита какво се крие зад преговорите за новия кабинет на Борисов

Първан Симеонов смята, че ГЕРБ и Обединените патриоти няма да намаляват разходите, а ще раздават пари

12.04.2017 | 20:44 Редактор: Жанета Нейкова
Политолог разплита какво се крие зад преговорите за новия кабинет на Борисов

По всичко личи, че управлението между ГЕРБ и Обединените патриоти няма да намалява разходите, а ще дава пари и това ще се хареса на хората. Това каза в студиото на "Денят ON AIR" политологът Първан Симеонов.

Пред Bulgaria ON AIR той коментира какво се плете по време на преговорите между двете партии и каква е ролята на останалите политически формации, които влизат в парламента.

"Друго нещо, което ще се хареса много на българите е политическата смес, която се забърква между ГЕРБ и Патриотите. От една страна е този битов, здрав консерватизъм, който излъчва партията на Бойко Борисов, а от друга - меганационализмът на патриотичната формация, с добавен социален популизъм", смята Симеонов.

Политологът посочи проблемите, които стоят пред патриотичното обединение като отбеляза, че те са застрашени или да се "раздробят", или да се "стопят" напълно.

"Това, което сплотява ОП в момента е властта. Борисов е много умел. Той ще се опита с един куршум да уцели два заека. Първо леко ще ги пораздели и после, като го направи, ще остави една част от Патриотите по-напред, а другата - по-назад в управлението", каза той.

Симеонов е на мнение, че патриотичните партии са по-силни, когато са опозиция, остриета, колектив и популисти, но по-трудно се справят, когато са във властта.

Политологът отбеляза и трети проблем, който ОП ще срещне и това е Движението за права и свободи (ДПС). 

"ДПС някак си се натрапиха, те направиха това и в предния мандат. Сега се опитват да станат патриоти, но хората виждат, че все още не са", твърди Първан Симеонов.

Той заключи, че ролята на партия "Воля" в новото управление ще бъде такава, каквато беше и тази на "България без цензура" в предишния парламент.