Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Любомир Кючуков потвърди, че светът навлиза в системна криза

Според ръководителя на Института за икономика и международни отношения има достатъчно симптоми, които говорят за това

17.03.2017 | 20:34 Редактор: Жанета Нейкова
Любомир Кючуков потвърди, че светът навлиза в системна криза

Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения потвърди опасенията в общественото пространство, че светът навлиза в системна криза. Според него има достатъчно симптоми, които говорят за това.

"Тази криза е обоснована с достатъчно дълбоки процеси, които се развиват", заяви в студиото на "Денят ON AIR" ръководителят на института.

Пред Bulgaria ON AIR той изброи кои са основните симптоми за навлизането в нея:

"Първият основен симптом е процесите на глобализация, които предизвикват криза на националната държава. Това, което тя гарантираше като сигурност за своите граждани вече се загуби и хората се чувстват уязвими", смята Кючуков.

Като втори симптом той твърди е това, че глобализацията извади националните баланси и ги разтвори в глобалните дисбаланси.

"Не случайно форумът в швейцарския курорт Давос в своя доклад отчете, че неравенството вътре в държавите и между тях е основен риск", посочи ръководителят.

Според него проблемът със системната криза е достатъчно сериозен, защото, когато една такава се дебалансира, тя много лесно може да се срути, а това ще повлече всички!

Любомир Кючуков отбеляза като минус идеята, която Европейският парламент в опит да затвори отворения от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер дебат. 

"Начинът, по който това беше поднесено показва как оттук нататък би работила една "Европа на многото скорости". Там ще има едно ядро, което ще взима всички решения", смята Кючуков.