Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Румен Йончев: Промените в Изборния кодекс са доста абсурдни

Президентството не може да бъде нито ляво, нито дясно, то трябва да бъде българско, каза депутатът в Денят ON AIR

21.10.2016 | 20:19
Румен Йончев: Промените в Изборния кодекс са доста абсурдни

"Промените в Изборния кодекс са доста абсурдни. По-малко от две седмици остават до изборите и се променят правилата. Депутатите започнахме сега да ги обсъждаме, а те ще бъдат приети едва другата седмица евентуално", обясни в предаването "Денят ON AIR" по телевизия Bulgaria ON AIR председателят на ПП "Народен съюз" Румен Йончев.

Той уточни, че промените касаят две теми, а именно квадратчето "Не гласувам за никого" и броя на секциите в чужбина. 

"Огромното затруднение и безполезността на тези промени е, че няма кога да се създадат нови секции. Няма технологично време. Само във Великобритания има нужда. В Турция няма да има увеличаване на секциите, защото приехме на първо четене увеличение на секциите само в страните от ЕС", каза още гостът.

По думите на Йончев големият проблем на този Изборен кодекс е, че коалицията, която управлява България, се опитва да направи Изборен кодекс, удобен за всички. 

"Това няма как да стане. РБ измисли квадратчето като една от опциите за регистриране на гласа. Сега искат квадратчето да се брой като валиден вот, а в други избори да се брой като невалидна бюлетина. Става дума за една конюнктурна игра с изборните правила", заяви народният представител.

Йончев твърди, че всеки, който се е опитал да направи Изборен кодекс за изборите, удобен за него, в губил.

Относно кандидатурата на Красимир Каракачанов, гостът посочи, че той на втори тур има най-голям потенциал да събере общия вот на българските избиратели, в сравнение с другите кандидати.

"Президентството не може да бъде нито ляво, нито дясно, то трябва да бъде българско. В света хората избират между онези, които управляват добре и тези, които управляват лошо. Хората търсят центристи, които застават зад добрите идеи", категоричен е депутатът.

Той твърди, че провалите са на онези, които дават грешните решения.

"Позициите на Каракачанов е доста ясни и категорични. Той не боядисва избирателите на леви, десни, червени и др., а ги нарича българи, което  е много важно за едни президентски избори. Президентът трябва да е политик и да взима решения за националната сигурност на България. Историята говори за генерали, които са излизали на преден план и нищо хубаво не се е случило", категоричен е Румен Йончев.

Народният представител допълни още, че Красимир Каракачанов има реален шанс да бъде вторият кандидат на втория тур и много лесно ще получи симпатиите на онези, които не виждат своя кандидат на втори тур.

Относно предсрочните парламентарни избори, Йончев посочи, че ако Цецка Цачева спечели, едва ли ще има такива.

"Ако искаме да имаме стабилно управление, трябва да имаме стабилно правителство и мнозинство. Такова в момента няма", заключи народният представител Румен Йончев.