Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Костадин Чакъров: Условието да станеш богат е да си антикомунист

Коментар в предаването "Денят ON AIR"

17.10.2016 | 20:52 Редактор: Мария Аладжова
Костадин Чакъров: Условието да станеш богат е да си антикомунист

"Пълна безпомощност на политическата класа у нас" и "някой трябва да каже на базата на това поведение, че десницата в България е мъртва". Такова обобщение за родната политика 25 години след 10 ноември направи експредседателят на Съюза на комунистите в България (СКБ) - Костадин Чакъров.

"Така нареченият класово-партиен подбор беше грешка", анализира в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR Чакъров, - "Голяма част от хората след 10 ноември избягаха от Комунистическата партия и плъзнаха навсякъде", продължи той.

По думите му гласът на комунистите в днешно време е целенасочено изолиран, но въпреки това го има. За да се пласираш в публичното пространство обаче, означавало да си антикомунист:

"Ние сме много силни като програма и като история, обаче имаме един много голям недосатък - нямаме пари. Срещу нас са принцовете и бароните на парите. Второ - преследват се хора, които демонстрират, че са активисти на Комунистическата партия и доста грубо и брутално", настоя той.

"Условието да станеш богат и да направиш кариера е да си антикомунист. Българинът е практичен и се ориентира към това".

В момента СКБ няма електорална подкрепа, посочи бившият председател на съюза, а се разчита се предимно на коалиционни партньори.

Твърдението, че по време на Комунистическата партия, е нямало шанс за реализация в политиката извън установения ред, е вярно, заяви Чакъров. Според него след 10 септември е проличало кой е бил във властта заради апетити към самата власт, а не по убеждения.

Що се отнася до конфликта между Русия и САЩ, който все още не намира своето решение, Чакъров коментира:

"В момента ударът срещу САЩ върви по тази линия - да се изпразни от съдържание доларът, да се превърне в едни обикновени хартийки, тогава те ще изпаднат в много тежка ситуация и тогава е опасна военната ситуация, защото войната е продължение на вътрешната политика с други средства".

Вижте пълния разговор във видеото: