Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Сеизмолог: България е целуната от Бога

Противоземетръсно строителство и обучение на населението, препоръча от ефира на Bulgaria ON AIR проф. Бойко Рангелов

31.08.2016 | 20:45 Редактор: Тодор Петров
Сеизмолог: България е целуната от Бога

В сравнение с другите балкански страни България е целуната от Бога. Гърция е десетина пъти по-сеизмична от България. Най-опасна е югозападната част на страната ни. На североизток също диша едно от най-опасните огнища.

Това стана ясно от думите на сеизмолога проф. Бойко Рангелов, който бе гост в предаването "Денят" по Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че земята диша и трябва да се научим да живеем с трусовете. Според професора София е добре ситуирана, но превенцията се състои не в само в качественото строителство, а и в обучението на населението как да реагира. 

"Важно е да знаем какво да правим при слаб или по-силен трус. При силен трус хората трябва да спазват това, което е описано в инструкциите, а при слаб да не го правят", обясни сеизмологът. 

Запитан дали може да се прогнозира бъдещо земетресение проф. Рангелов отговори, че това е световен въпрос към всички сеизмолози. Все пак той добави, че винаги има тенденции това да се случи, след като "човечеството се развива и сателитните техники навлизат мощно в геодинамиката". 

"Ако преди си купувахме крушки с нагреваема жичка, знаем че могат да издържат няколкостотин часа, но ще изгорят. Същият ефект се получава в земните недра. Съществуват дефекти, които натрупват напрежение", даде пример гостът на телевизията.

Той е убеден, че здравото противоземетръсно строителсто е единствената панацея. 

"В Япония такива земетресения като в Италия не ги вълнуват, докато в Иран подобни трусове взимат 6-7 хил. жертви. Да не дава Господ да ни се случва по-силно земетресение", завърши сеизмологът.