Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Промените в Изборния кодекс ограничават правата на българите в чужбина, заяви Калин Славов

Изпълнителният директор на "Прозрачност без граници": "Българските граждани зад граница се чувстват ограничени в правото си да гласуват!"

26.04.2016 | 20:26 Редактор: Вероника Цветанова
Промените в Изборния кодекс ограничават правата на българите в чужбина, заяви Калин Славов

Предложението гласуването на български граждани в чужбина да се осъщестява само в български консулства и посолства породи множество спорове. За промените в Изборния кодекс, говори изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Славов сподели, че българските граждани зад граница се чувстват ограничени в правото си да гласуват, заради което са излезли на протест пред посолствата на България в чужбина. Според него тези промени ограничават коституционните права на българските граждани.

Той допълни още, че от "Прозрачност без граници" са отправили писмо, в което заявяват, че ако ключовите постановки в промените в Изборния кодекс не бъдат променени, ще се обърнат към президента, за да наложи вето, или към Конситуционния съд.

В разговора се включи и депутатът от Патриотичен фронт Димитър Байрактаров в директна връзка от Народното събрание, който сподели, че задължителното гласуване е вече факт и е прието на второ четене от народните представители.

По въпроса с изборния глас на българите в чужбина, Байрактаров каза, че българските закони важат само на територията на България, а консулствата и посолствата са част от нея. И поясни, че изпълнителната власт не може да принуди която и да е държава да отваря избирателни секции и още, че е по-важно да се засили контролът върху гласуването.

Относно наличето в избирателната бюлетина на квадратче "Не гласувам за никого”, Байрактаров подчерта, че смята това за недействителен глас и се надява да не се причислява към изборния вот.

Според Славов наличието на подобни гласове ще доведе до пряк удър върху малките партии и до преразпределение на големите.

Относно задължителното гласуване Славов обясни, че то не е наистина задължително, тъй като никой не може да осъществява контрол върху валидността на бюлетината.

Той подчерта, че от партия "Прозрачност без граници" имат интерес активността на обществото по време на избори да се повиши, защото по този начин гласът на народа ще бъде чут.