Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Лингорски: Няма спасителен план за Русия без дълбока криза

Русия не държи печеливши карти, смята бившият заместник-финансов министър

28.01.2016 | 21:11 Редактор: Ирина Георгиева
Лингорски: Няма спасителен план за Русия без дълбока криза

Русия и България искат да изпратят някакви позитивни послания от тези срещи на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, коментира бившият заместник-финансов министър Илия Лингорски в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. По думите му обаче тези срещи са относително безполезни и са загубили смисъла си. 

"Наследство от административния порядък на взаимоотношенията още от Съветски съюз. Сигурен съм, че министър Лукарски с най-добри намерения изказва подобно послание, но то сякаш попада в празно пространство. Минало е времето, в което, ако министър каже нещо, то частният сектор ще отиде заради това да прави бизнес. Той ще отиде да прави бизнес, ако има смисъл от това и ако досега не го е направил е имало причина. Въпросът за Русия не е в това как някой да отиде да прави бизнес там, а как Русия по някакъв начин да позабави колосалното изтичане на капитали, което там е в ход и едва ли ще приключи докато е в сила този режим в Кремъл." - поясни Лингорски.

Не е ясно дали ще се промени нещо в Русия, ако държавният глава Владимир Путин бъде сменен, подчерта Лингорски. Според него руската система на управление е много чуплив.

"Руската система на управление още от времената на Съветския съюз, а дори и от Царска Русия има един огромен вътешен проблем - тя е толкова здрава, а и тоталитарна, че е изключително чуплива. Тя не е в състояние да понася рецесии, тъй като в нея няма естествени буфери на първо място за икономическите отношения между съответните интереси вътре в нея, които да могат да омекотяват ударите на рецесия, които се случват в нея. Всичко се чупи по време на рецесия." - обясни Лингорски.

В Русия няма гражданство, така че да се очаква промяна или ефект на икономическите трусове - чрез гражданско вълнение е по-скоро наивно, посочи бившият зам.-финансов министър. Според него това, което наистина е много по-опасно и може наистина да се случи там скоро - борба на различните групи на интереси.

"Тази система, която не е производна на Путин, а по-скоро той е производна на нея, по времето на Съветския съюз се наричаше "Апарат" и той продължава да бъде единственит начин, по който Русия продължава да се управлява. Тази петролна ситуация за Русия в момента, тази петролна криза - това не е поредната петролна криза. Това от една страна прави нещата за Русия трудни, а от друга - в дългосрочно - обещаващи. Това е последната петролна криза, защото при следващия бизнес цикъл, който ще се случи в края на следващите 20-30г. като индустриална цивилизация няма да се върнем към консумацията на петрол, както е започнал да се консумира до ден днешен." - отбеляза той.

Финансистът не смята, че има спасителен план за Русия без да премине през дълбока криза.

"Голямото нещо, което през 2016г. пазарите и водещите политически фактори ще гледат е не какво се случва в Русия. Голямото нещо, което ще се гледа през следващите три месеца е какво ще се случи в Китай. Това, което може да се случи в Китай може да бъде толкова голяма, че ефектът от него и вълните, които ще разплиска около страните от БРИКС, развиващите се пазари и т.н. ще бъде с унищожителен характер. Няма положително развитие в сценария с Китай. Въпросът е ще има девалвация там, ще бъде ли през първото тримесечие и колко голяма ще е тя. Тази девалвация ще предизвика много тежка банкова криза в Китай и оттам в цялата периферия на страните от БРИКС и развиващите се пазари. Но това не е нещо ново. Случвало се е преди, просто сега се развива много по-бързо и с много по-голяма амплитуда." - подчерта той.

През последните 15 години Русия не е изиграла нито една своя карта правилно, коментира експертът. Според него тя играе предимно губещи карти, а и вече не държи печеливши. Това прави политиката на Русия през следващите две години много опасна.

"Ако се върнем в България, лошото е, че от 2008г. насам и след като влезнахме в ЕС се разпищолихме и като руснаците играем всичките си карти грешно. От 1997г. до 2008г. показахме забележителна последователност и изиграхме всички си големи карти добре - постигнахме много, но от 2008г. поради същите проблеми като Русия - частни интереси на отделни групировки, персони, краткосрочност, корупция, нереформирано правосъдие - ние се отказахме от едно ускорено вътрешно интегриране в рамките на ЕС, с което да променим правосъдието, да променим енергетиката, банковия сектор, здравеопазването. В момента ние имаме тежки проблеми, но в много по-благоприятна среда от тази в Русия." - заяви Лингорски.

Чуйте останалата част от анализа на бившия зам.-финансов министър Илия Лингорски в следващото видео: