Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Румен Христов в Денят ON AIR, 22/1/2016

Румен Христов, зам.-председател на СДС

23.01.2016 | 01:00
Румен Христов в Денят ON AIR, 22/1/2016

Коментар на Румен Христов, зам.-председател на СДС, част от РБ и председател на Комисията по земеделие и храни в НС на горивата, отпуските, тютюна и анекса на коалиционното споразумение в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев на 22 януари 2015.

 

Защо да няма 25 дни отпуск?

Румен Христов, зам.-председател на СДС, част от РБ и председател на Комисията по земеделие и храни в НС определи предложението на Георги Кадиев за платен отпуск 25 дни като популистко.

Увеличението на платения годишен отпуск ще бъде в тежест на работодателя.

„Когато говорим за развитие на икономиката, нека не гледаме само работниците, а и работодателите. Българските бизнесмени са в началото на пътя си и не трябва да убиваме бизнеса“, каза Христов.

Какво се случи в парламента на 22 януари 2016.

 

Още по темата

Тютюн

България получава нотификация за държавна помощ от ЕК за производителите на тютюн. „Парите, които се дават са за преструктуриране, конверсия – отглеждане на други култури“, каза Христов.

„Около 100 млн. годишно се дават от държавния бюджет /повече, отколкото за БАН/. Тази възможност за доплащане е до 2020“, каза председателят на земеделската комисия.

Румен Христов каза, че много пъти е казвал на ДПС, че тютюнопроизводителите трябва да бъдат подготвени за отглеждане на други култури.

„Тютюнът няма да може да бъде подпомаган от държавата /след 2020, бел.ред./. Той ще трябва да бъде изкупуван на пазарни цени и тогава цената за производителите може би няма да ги удовлетворява“, каза Христов.

Според него отсега те трябва да се преориентират към други култури „малини, къпини, шафран и др. идеи има за този регион“.

В последните 10г. Министерството на земеделието се управляваше от ДПС, който трябваше да образоват тютюнопроизводителите-традиционно подкрепящи тази партия.

Румен Христов каза още, че възможността за износ за Китай съществува – „вероятно на дребнолистния тютюн, т-нар. басми и башибали, играещи ролята на подобрител и ароматизатор“. Той обясни, че у нас се отглежда и сорд Вирджиния, който получава субсидии, по волята на сегашното мнозиство.

Според Христов с новия закон в сектора се цели създаване на арбитраж, който „да подпомага диалога“.

 

Още по темата

SMS-скандалът

Това е може би не най-важната тема, смята Христов.

Българските граждани се интересуват да получават бързо и справедливо на правосъдие. „С sms няма да се реши въпросът“, каза Христов. За него това е символ на недостатък в обществото, не само в правосъдието.

„Вероятно такива sms-и се пращат и между други институции“.

 

Анексът

СДС подкрепя анекса с ГЕРБ за оставане в правителството и осигуряване на стабилност. „Стабилността гарантира реформи“, каза Христов.

 „При предсрочни избори можем да удвоим резултата, но пак няма да можем да управляваме и пак ще трябва да правим коалиционно правителство“, каза Христов.

Анексът предвижда на шест месеца, а за съдебната реформа – на 3, ще се прави преглед на напредъка в реформите.

„Щом се чака на опашка за закони, значи става нещо“, каза Христов.