Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Г. Ганев: Изключително ниска е ефективността на публичните разходи у нас

За всеки лев, който държавата харчи можем да получаваме много по-стойностна публична услуга или облага

19.10.2015 | 19:41 Редактор: Ирина Георгиева
Г. Ганев: Изключително ниска е ефективността на публичните разходи у нас

Напълно нормално е в рамките на една демокрация Бюджетът да е въпрос, по който да се разгарят много различни и противоречащи се гледни точки. Това коментира икономистът Георги Ганев в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев. По думите му точно по темата с Бюджета се сблъскват най-различни гледни точки от обществото и възникването на различни идеи е нормална част от демократични процес.

Ганев обясни, че има две неща, които го притесняват по отношение на бюджета. Първото е ефективността на българските публични разходи.

зключително ниска е ефективността и за всеки лев, който държавата харчи българите можем да получаваме много по-стойностна публична услуга или облага, отколкото получаваме в момента. Близо два пъти повече, ако достигнем до нормалните нива на ефективност на публичните разходи в ЕС." - смята Ганев.

Според икономиста за момента това не е възможно, защото България продължава да се бюджетира доминиращото на база минала година плюс.

"Тоест всяко едно ведомство, което иска и търси свое бюджет казва - миналата година бюджетът беше еди колко си, а сега искам повече, защото нещата растат. Не се мери каква е обществената полза от тези разходи за всеки похарчен лев, колко на стойност услуга получават българите. Не се търсят алтернативни политики." - обясни експертът.

"Вторият голям проблем, който е по-скорошен - това, че всички икономически прогнози се подобряват показва сериозно подобрение в очакванията за растеж и за всякакви други стопански индикатори в България. Вече е крайно време България да започне да планира нормалния за себе си бюджетен излишък." - поясни Ганев.

Фискалният съвет в България се избира от Парламента и обслужва неговата дейност, коментира Ганев. По думите му Съветът ще разглежда всички закони, които засягат бюджета у нас.

"В изпълнение на една от препоръките, които България отдавна получава за независим преглед върху начина за образуване на бюджета и особено от гледна точка на дългосрочната устойчивост на публичните финанси. Една от препоръките е това нещо да се практикува от доста време насам в определени страни и да има съвет от независими експерти, които нямат властови условия, но дават мнение по всякакви бюджетни въпроси. Те да имат основно морален авторитет, да не могат да налагат вето или да приемат определени разходи и приходи, бюджетен баланс, но да дават мнение пред Парламента." - поясни Ганев.

Надявам се да си научим уроците от КТБ, коментира Ганев. Според него това е еднократна драма, еднократен трус, който няма как да не бъде поет от държавния бюджет.

Чуйте останалата част от коментара в следващото видео: