Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Н.Пр.Балтажи: В момента в Донбас има една крехка тишина

Трябва да бъдат създадени необходимите условия за провеждане на изборите в Донбас

13.10.2015 | 08:41 Редактор: Ирина Георгиева
Н.Пр.Балтажи: В момента в Донбас има една крехка тишина

В момента в Донбас има една крехка тишина. Това коментира посланикът на Украйна Н.Пр. Микола Балтажи в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. По думите на госта от 11 октомври  вечерта няма застреляни или ранени или застреляни войници. 

"Това е една мечта за майка, която е изпратила сина си на фронта. Това е война между Русия и Украйна, а не вътрешно граждански конфликт." - обясни Н.Пр. Балтажи.

Много е важно да се постигне договореното в Париж и естествено в пълна мяра да се имплементират Минските споразумения, подчерта Н.Пр. Балтажи. По думите му местни избори в Донбас не може да има, ако не се осигури достъпът на верификаторите на ОССЕ

"Те не могат да се случат и без стриктното спазване на украинското законодателство, както и с участието на украински политици, партии, медии и т.н. Трябва да бъдат създадени необходимите условия за провеждане на тези избори." - допълни Н.Пр. Балтажи. 

Изборите, които ще бъдат проведени на 25 ноември не касаят Донбас, окупираната част от Донецка и Луганска област, посочи Н.Пр. Балтажи. Докато тези избори, които бяха планирани от незаконните военни формирования в така наречената Донецка и Луганска народна република бяха отложени, благодарение на страните от Нормандския формат, допълни още посланикът.

"Минските споразумения ясно сочат, потвърдено и в Париж, че местните избори трябва да минат в ясно и точно съответствие с украинското законодателство. В окупираните територии обаче, то не действа и за там Украйна не може да поеме отговорността." - обясни още Н.Пр. Балтажи. 

Според посланика докато там не бъде възстановен контролът няма как въобще да могат да минат избори, които да бъдат признати от ОССЕ и авторитетните международни организации. 

Чуйте останалата част от разговора в следващото видео: