Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

З. Димитрова: Руски боен самолет наруши турското въздушно пространство

По думите й подобни инциденти могат да бъдат още един довод за искането на Турция за създаване на буферна зона

05.10.2015 | 20:15 Редактор: Ирина Георгиева
З. Димитрова: Руски боен самолет наруши турското въздушно пространство

Руски боен самолет наруши турското въздушно пространство на 5 октомври - подобен инцидент можеше да се очаква. Това коментира кореспондентът Зоя Димитрова в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев. По думите й ударите на руската авиация са били много близо до турската граница, на около 100 км от нея.

"Дали нарушението е техническа грешка, дали е опит за проверка на терен - това никой не може засега да каже. Обяснението беше, че е техническа грешка. Анкара прие това обяснение, но предупреди, че при следващо нарушение ще бъдат взети всички мерки." - поясни Димитрова.

Едно нарастване на напрежението и сблъсък в този район би усложнило много ситуацията, отбеляза Димитрова. По думите й подобни инциденти могат да бъдат още един довод за искането на Турция за създаване на буферна зона и зона свободна от полети по границата със Сирия.

ЕС е готов да обсъди искането на Ердоган за буферна зона в Сирия, но в замяна на това иска Турция да направи всичко за спиране на потока бежанци към Европа и да засили борбата срещу трафика на хора, коментира още Димитрова.

Чуйте останалата част от коментара в следващия видео материал: