Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Газпром отлага разширяването на Южен коридор

Газпром опитва да намали инвестиционните си разходи и да диверсифицира проектите си към друга посока, смята Мартин Владимиров

06.07.2015 | 19:54 Редактор: Ирина Георгиева
Газпром отлага разширяването на Южен коридор

Решението на Газпром от 1 юли да преустанови  разширяването на тръбопроводната система на "Южен коридор", нужна за доставките на газ по газопровода "Турски поток", показва, че компанията не е сигурна, че  ще може да достави  47 млрд. куб. м. по трасето на този газов коридор до Русия. Това коментира енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров в предаването Денят Он Ер. По думите му има и друг проблем, а именно, че руснаците не знаят кой ще купува газа на гръцко-турската граница.

"В писмото на Газпром към дъщерните й компании се говори за това, че в момента приоритет става Северен поток и заради това трябва да се спестят инвестиционни разходи, които евентуално трябва да бъдат отделени за Северното трасе." - коментира още Владимиров.

Около 1000 км тръбопроводи няма да бъдат построени и това са огромни загуби, подчерта енергийният експерт.

"Очевидно е, че Газпром се опитва да намали инвестиционните си разходи и да диверсифицира проектите си към друга посока - там, където има пазари. Няма да ги намери в Южна Европа." - обясни Владимиров.

За България това е добро съобщение, защото политиците могат да отговорят на натиска от Русия, допълни енергийният експерт.

Чуйте: