Газпром спря подаването на газ за Украйна

Руската компания не е получила предплата за доставките през юли, потвърди Алексей Милер

01.07.2015 | 21:14 Редактор: Мариета Иванова
Газпром спря подаването на газ за Украйна

Газпром  спря да подава газ за Украйна, съобщи ръководителят на компанията Алексей Милер, цитиран от руската информационна агенция ТАСС. Той потвърди, че Киев не е направил предварителното плащане за доставките през юли, каквито са изискванията в договора между „Газпром“ и украинската „Нафтогаз“.

По-рано „Нафтогаз“ съобщи, че няма да купува газ от Русия, считано от 1 юли 2015 година, след като поиска по-голяма отстъпка в цената за третото тримесечие. До споразумение в тази насока обаче така и не се стигна по време на тристранна среща (с участието на ЕС), която се проведе вчера във Виена, пише Investor.bg.

Киев поиска цена на природния газ от 200 долара за 1000 куб. метра, докато премиерът на Русия Дмитрий Медведев подписа указ, с който позволява отстъпка до цена от 247 долара за 1000 куб. метра през третото тримесечие. Според руската страна това е напълно конкурентна цена, която съответства с пазарната конюнктура.

„Транспортирането на газа през територията на Украйна за европейските клиенти на „Газпромще продължи в пълен обем, в съответствие с договорните условия“, заявиха още от„Нафтогаз“.

Спирането на доставките на газ за Киев вече не буди такива страхове в Европа, както преди няколко години. Газовата криза през 2009 година беше предизвикана от обвиненията на Русия, че Украйна отклонява количества газ от транзита и затова Москва спря изцяло доставките за Европа.

Оттогава Европа разви своята газова инфраструктура, а в последните месеци Украйна успява да купува достатъчно газ от Словакия, Полша и Унгария чрез реверсивни връзки. ЕС играе сериозна роля при срещите между Русия и Украйна и рискът за отклоняване на газовия поток не се разглежда като толкова сериозен.

Енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров коментира, че има „доста медийна провокация” в изпращаните и от двете страни послания.

Той отбелязва, че цената на газа за Украйна за трето тримесечие е, като тази за второто при отстъпка 40 евро за 1000 кубически метра газ, но по-малко от искането от Украйна.

„Русия в момента няма голяма избор”, коментира експертът по повод искането за увеличаване на таксата за пренос. И допълни, че Украйна към момента държи всички козове, предвид забавянето на проекта „Турски поток”.