Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Иван Костов: МВР трябва да знае кой стои зад протеста в Орландовци

Партиите да се въздържат от употребата на конфликта за лични цели, съветва бившият премиер

15.06.2015 | 21:34 Редактор: Петко Трухчев
Иван Костов: МВР трябва да знае кой стои зад протеста в Орландовци

Засега е добре, че нито една партия не заема страна в конфликтите между роми и българи в Орландовци. Това коментира по повод напрежението в столичния квартал бившият министър-председател Иван Костов в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев. Властите сами трябва да се справят с този проблем, контролът над тях трябва да е от парламента, каза още Костов.

Още по темата

Ако една партия прегърне една от каузите на двете страни ще стане страшно тогава. Изкушенията са налице, добре е да се въздържат, защото нещата много лесно могат да ескалират и това става внезапно бързо.

Демографските процеси в страната са много сложи, защото трудно се управлява конфликт между две различни култури, твърди бившият премиер. Според него МВР трябва да разполага с информация дали някой е употребил протеста за лични цели, въпреки, че по думите му погледнато отстрани изглежда като битов конфликт.

Разликата между европейските и нашите гета е, че в Европа нямат представители в парламента на верска основа като ДПС у нас.

По повод на исканата оставка на енергийния министър и председателя на КЕВР от бизнеса заради предложението за рязко поскъпване от 1 юли на тока за промишлеността Костов коментира:

Това, че искат оставката и на министъра, и на председателя е добро за мен. Значи си вършат работата в екип.

Правителството не трябва да се плаши от общественото недоволство в някои сектори и да доведе реформите докрай, препоръча бившият министър-председател. Полицейските протести Костов коментира така:

Не може да се вдига пенсионната възраст и една категория да остава на същите блага, особено на този фон на пенсионната система с остър дефицит.

Турски поток няма да има нужния капацитет да снабдява Европа тъй като ЕС няма да го допусне в енергийната си мрежа, твърди Костов. Почти целият му капацитет ще покрива нарастващите нужди на турската индустрия, която расте бързо.

Още по темата

Най-лошият сценарий за Гърция е да напусне еврозоната, коментира Костов. Тогава страната няма да има приходи от единната валута, освен тези от туризма.

Още по темата

Костов призна и за грешка в анализа на водената от него Лаборатория за анализ на риска към Нов български университет.

Вижте целият разговор на Веселин Дремджиев с бившия премиер във видеото.

 


коментирай >
Още от Денят ON AIR
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма