Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Д-р Сотир Караниколов: В онкоцентровете не разхождаме болните

Денят он ер 15 май 2015

16.05.2015 | 08:26
Д-р Сотир Караниколов: В онкоцентровете не разхождаме болните

Хистологичното изследване, операцията, химиотерапията, лъчелечението се извършват не на различни места, а на едно и също място в Комплексния онкологичен център. Ние не разхождаме нашите болни. Те получават нашата услуга в една сграда, от едно място, от един екип специалисти. Така д-р Сотир Караниколов, управител на областния онкологичен диспансер в Шумен коментира здравната реформа в Денят он ер с Ивайло Лаков на 15 май 2015.


Още по темата

Хистологичното изследване, операцията, химиотерапията, лъчелечението се извършват не на различни места, а на едно и също място в Комплексния онкологичен център. Ние не разхождаме нашите болни. Те получават нашата услуга в една сграда, от едно място, от един екип специалисти.

По тази логика, че трябва да се събере комплексното лечение на едно място – най-напред министър Москов би трябвало да прибере на едно място всички частни онкологични структури и да помисли как да ги слее с държавните или съседни лечебни заведения. Защото  там може би пада по-голямото разхождане на пациенти.

Но в комплексните онкологични центрове – може би има отделни изключения на диспансери, центрове, с преминаване от една сграда в друга – но обикновено комплексните онкологични центрове всички изредени дейности се извършват на едно и също място.

Има въпрос – като се търси такова удобство за пациентите защо някак си частните структури остават настрани?

 

Каква е ролята на един онкологичен диспансер? Защо е била извадена дейността извън болниците?

Защото онкологичните комплексни центрове и онкоболниците са тясно специализирани лечебни заведения.

В тях се извършва комплексно лечение, съчетаващо методите на хирургията, лъчелечението и химиотерапията.

За разлика от многопрофилните болници, които се наричат така заради много си профили, не може едно тясно специализирано лечебно заведение да бъде вливано в многопрофилна болница, след което да получим пак нов тип лечебно заведение, но от типа на многопрофилната болница.

 

Още по темата

Мнозина биха си казали – те си пазят губернията и затова протестират, защото ще има уволнения, част от администрацията ще загуби работата си, но пък това ще спести пари на държавата.

Ние работа ще си намерим, никой няма да ни вземе дипломите.

Попитайте пациентите, те най-добре чувстват нещата.

В тази област има опит в Шумен. В периода от 1990 до 2000г. Окръжният онкологичен диспансер тогава е влят в структурата на Окръжна болница и е получена нов тип лечебно заведение – обединен болничен комплекс. С отрицателни резултати и икономическият ефект, който е бил очакван, не се е състоял..

 

Чуйте целия разговор във видеото.