Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Конвергентната програма предвижда преглед на активи и стрес тестовете за банките у нас

През 2016г. финансовият сектор ще бъде подложен на надзор и българското правителство ще може да реагира, коментира Борис Петров

30.04.2015 | 20:38 Редактор: Ирина Георгиева
Конвергентната програма предвижда преглед на активи и стрес тестовете за банките у нас

Конвергентната програма е един план за действие, който е залегнал в националния план за реформи. Това обясни финансистът Борис Петров в предаването Денят Он Ер с Веселин Дремджиев. По думите му този план предвижда една последователност от стъпки, която започва от второто тримесечие от 2015г. и продължава до първото полугодие на 2016г. 

"Може да се нарече "първа крачка за влизане на България в Еврозоната и за влизане в банковия съюз" и в същото време това е отговорът на българското правителство на критиките, които ЕК направи по отношение на пропуснатите макроикономически баланси и най-вече слабостите на финансовия надзор, които бяха допуснати не само в банковия, но и в небанковия финансов сектор." - коментира експертът.

Конвергентната програма преминава през няколко стъпки по отношение на банковия сектор, обясни Петров. 

"Първата стъпка ще бъде приета една методология за оценка на качеството на активите на банките по подобие на методологията, прилагана от ЕЦБ преди въвеждане на единния надзор. След това ще бъде наета външна фирма, която ще бъде съгласувана с търговските банки, за да извърши прегледа на качеството на техните активи и въз основа на този преглед към края на 2015г. на база на отчетите на банките за 2015г. ще бъде извършен един стрес тест, който да покаже до колко банките имат достатъчно висока капиталова адекватност, за да се защитят от потенциални негативни влияния и съответно ще бъдат предвидени мерки за попълване на евентуални капиталови дефицити." - коментира Петров.

Резултатите от стрес теста ще излязат по-късно, защото отчетите на банките ще излязат с известно забавяне, така че това ще се случи към края на първото тримесечие, началото на второто, допълни Петров.

"След което при откриване на дефицити, техните мениджъри ще бъдат поканени от Банковия надзор да попълнят тези дефицити. Ако те не са в състояние за тяхното покриване, то министерство на финансите ще предложи план, с който да окаже капиталова подкрепа при необходимост." - обясни финансиста.

Той подчерта, че се говори за независима компания, която ще извърши тези независими оценки, отвъд Банковия надзор.

През 2016г целият финансов сектор ще бъде подложен на един надзор и българското правителство ще може да вземе мерки, отбеляза Петров.