Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Красен Станчев: България печели 3 пъти повече от търговията със САЩ

Затова за страната ни търговското споразумение между ЕС и САЩ е изгодно,твърди експерта

29.04.2015 | 21:33 Редактор: Петко Трухчев
Красен Станчев: България печели 3 пъти повече от търговията със САЩ

Основните недоволни от споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ са хора, които не искат европейските граждани да живеят по-добре и да бъдат по-богати. По-бедните граждани на ЕС имат по-голяма полза. Това коментира Красен Станчев, член на УС на Института за пазарна икономика в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев.

Когато по-бедни хора търгуват с по-богати, те имат повече печалба отколкото ако богати търгуват с богати. Същото важи и за по-бедните страни от ЕС. Българският износ на малките и средни предприятия е много по-голям отколкото средния износ. Вносът от САЩ към нас е много по-малък, затова за нас е по-изгодно когато изнасяме за там.

Споразумението обаче все още е твърде скромно и трябва да се доразшири, счита експерта.

Подобрението на бизнес климата у нас през първите 4 месеца на 2015г. Станчев обясни като нормално явление. Данните на НСИ отчетоха нарастване на показателите му с 2,5 пункта през април спрямо март. Първите месеци са силни и заради Великденските празници, когато нараства оборотът в търговския сектор, потреблението е засилено, обясни икономиста.  

Статистиката на потреблението показва, че от 1998г. с много висок дял в семейния бюджет е храната. Постепенно днес потреблението на храна от домакинските разходи е малко над 30%, посочи Станчев. Това, по думите му, също влияе положително на бизнес климата.

Семейните бюджети у нас са относително здрави, макар и не толкова големи, колкото би ни се искало.

Още по темата

Станчев приветства днешното решение на парламента, с което се премахва ограничението за публичните дружества с участие на офшорки да притежават земеделски земи у нас.

Ако има зла умисъл тя е няколко български предприемачи да се облагодетелстват за сметка на тези, които търгуват на борсата.

Икономистът коментира и днешното напрежение между ТВ7 и частния съдия-изпълнител,който започна опис и изнасяне на имуществото на медията заради просрочени дългове към КТБ. Неофициалната информация, че руският олигарх Малофеев ще купи медията, близка до банкера Цветан Василев, е спекулативна.

Не виждам защо Малофеев да купува ТВ7. БТК – да! Ама ТВ7 не му е необходима. Тя много трудно печели.