Публични дружества с участие на офшорки ще купуват земя

ДПС обвини депутата от РБ Петър Славов в конфликт на интереси

29.04.2015 | 17:23 Редактор: Кремена Кръстева
Публични дружества с участие на офшорки ще купуват земя

Публични дружества с участие на офшорни фирми ще могат да притежават земеделска земя, реши парламентът. По време на обсъжданията ДПС обвини Реформаторският блок  в конфликт на интереси по повод предложените закони промени. За приетите вече поправки настояваха и представители на бизнеса, според които ограниченията при покупка на земя ще доведат до огромни загуби за много компании.

С промените отпада изискването за петгодишна уседналост за фирмите със специална инвестиционна цел и публични компании, които искат да закупят земя. Публични дружества, в чиито капитал участват офшорни компании, също ще могат да предприемат такава инвестиция.

Точно тази възможност за офшорни компании предизвика конфликта между ДПС и реформаторите. Дясната формация е убедена, че ако останат ограниченията, това ще доведе до  още по-големи загуби фирмите на фондовата борса. Движението обвини конкретно депутата от Реформаторския блок Петър Славов в конфликт на интереси. Самият Славов отрече да притежава акции в дружества, които търгуват със земя.

ДПС настоя депутатите да декларират конфликт на интереси преди гласуване. ГЕРБ застъпи тезата, че ограниченията за покупка на земя крият рискове за публичните компании, които  на практика не могат да контролират кой ще закупи техни акции през фондовата борса.

От БСП смятат, че ограниченията трябва да отпаднат само ако мажоритарният собственик на фирмата е българин или пък в случаите, в които офшорни компании притежават до 10 процента от капитала на публичните дружества.

Миналата седмица по предложение на реформаторския блок депутатите отложиха с 5 месеца въвеждането на санкции за чуждестранни собственици на ниви у нас. Те ще влязат в сила от 1 октомври, вместо от 1 май. Според действащия до момента закон, компании от офшорни зони и дружества, регистрирани извън Европейския съюз, нямат право да притежават земеделска земя у нас.