Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ако въведем еврото много от транзакциите на бизнеса биха поевтинели

Колебанията в курса на еврото обаче не са положителен аспект, коментира проф. Цветан Давидков

31.01.2015 | 21:19 Редактор: Петко Трухчев
Ако въведем еврото много от транзакциите на бизнеса биха поевтинели

При използване на еврото като национална валута транзакциите на българския бизнес биха поевтинели. Става въпрос за транзакции към страните от Еврозоната. Това коментира проф. Цветан Давидков от Стопанския факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски" в предаването "Денят он ер" с водещ Милена Милотинова.

Още по темата

Според него заявката на управляващите да кандидатстват за чакалнята на еврозоната е акт на отделяне от валутния борд.

При една слаба икономика еврото може да бъде в едни случаи предпазен чадър, в други да предизвика негативни явления в самата икономика. Искам да направя една препратка към борда, който е обсъждана от време на време тема. Много плюсове от борда, но и ограничения какво можем да си позволим като политики. Знаете, че има включително и теза, че един от интелигентните начини за излизане от борда е приемане на еврото.

Рисковете пред използването на еврото като национална валута са породени от международния курс на валутите, каза още проф. Давидков. По думите му силните валути в определени моменти са подложени на силен натиск. Като пример той посочи последните седмици, в които еврото се срина спрямо долара и швейцарския франк.