Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Новият кабинет на Понта получи подкрепа в парламента

Кореспонденция на Мартина Ганчева от Букурещ

15.12.2014 | 21:00
Новият кабинет на Понта получи подкрепа в парламента

Парламентът в Румъния подкрепи промените в кабинета на министър-председателя Виктор Понта в понеделник, с който той се надява да засили възможностите на лявата коалиция да запази властта.

Смените в неделя последваха изненадващото поражение на Понта на президентските избори през ноември, което му струваше загубата на двама ключови съюзници и би застрашило лидерската му позиция през 2015.

При смяната министрите на финансите и енергетиката изгубиха постовете си, наред с още осем членове на правителството.

Сега финансите и бюджетът са слети в едно министерство, финансовият министър Йоана Петреску изгуби поста си, а новата структура се поема от министъра на бюджета Дариус Вълков.

„Този вот бе вот на доверие за стабилност“, каза Понта пред репортери след като новият му кабинет получи одобрение с 377 гласа „за“ срещу 134 „против“.

Коментар от Румъния на специалния пранетик на Bulgaria On Air в Букурещ Мартина Ганчева в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 15 декември 2014.


Пленарното заседание в Букурещ започна в повече от час закъснение.

Вотът на доверие, който трябваше да бъде гласуван тази вечер едва не се провали, след като хеликоптер на службата за Спешна помощ и реанимация – създадена от д-р Арафат, популярен и в България, се разби по-рано през деня край Констанца и за момента румънските медии съобщават за трима загинали.

По спешност вицепремиерът Габриел Опре трябваше да отиде на място, а по Конституция когато се гласува вот на доверие абсолютно всички представители на правителството трябва да участват.

Какво стои зад вота?

Понта предприе стъпката, за да запази правителството.

През пролетта на 2014 той бе предложил кабинет на технократите, който се провали. След този провал и провала на президентските избори съпартийците на Понта го подложиха на натиск:

„Или ти се оттегляш, или слагаш хора, които ние ще ти кажем.“

Хората, които се лансират са млади. Странно е, че повечето са без особено голям опит в политиката.

По-рано през деня изслушванията на министрите в парламентарните комисии не минаха никак гладко.

Изборът на новия десен президент ще наложили смята на цялата президентска гарнитура?

Точно това подозирам, че ще стане. Преди по-малко от седмица верните съюзници на Понта се оттеглиха. Националлибералите набират сила. Те нарекоха новопредложеното правителство фиаско. Казват, че било съставено в последната минута, колкото да мине зимата и проблемите са козметични.

Ако трябва да правим прогноза за 2015, може да има предсрочни избори.