ГЕРБ внесе сигнал в прокуратурата за Цанков камък

БСП отвръща на удара с брифинг по повод обвиненията към нея

14.08.2017 | 13:42 Редактор: Жанета Нейкова
ГЕРБ внесе сигнал в прокуратурата за Цанков камък

ГЕРБ сезира прокуратурата за "Цанков камък". От партията внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за проверка на строителството и финансирането на хидровъзела.

Според управляващата партия има дефекти при изпълнението на проекта. Освен това според ГЕРБ "Цанков камък" може да крие риск и за населението.

Управляващите се позовават на експерти, които твърдят, че изплащането на проекта "Цанков камък" ще продължи векове. Съоръжението може да се окаже опасно за населението, тъй като чашката на язовира е спукана, а мембраната - протрита. 

Румен Овчаров беше енергиен министър по времето, когато проектът стартира, а Корнелия Нинова - негов заместник.

Кирил Добрев от левицата коментира, че не разбира срещу кого е сигналът на ГЕРБ.

От ГЕРБ са категорични, че "Цанков камък" е нецелесъобразен проект, който струва общо 1,5 млрд. лв. и се е оскъпил 3-4 пъти от стартирането до финализирането си.

Хидровъзелът "Цанков камък" бе пуснат в експлоатация преди 7 години. Строителството започна при управлението на Тройната коалиция и завърши при първия кабинет на Бойко Борисов.

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган получи хонорар от 1.5 млн. лв. като консултант по 4 хидроенергийни проекта, включително "Цанков камък". Името му не се споменава в сигнала на ГЕРБ.