Волгин: Не съм призовавал за палеж на крана пред НДК, но го одобрявам

Пред Bulgaria ON AIR журналистът обясни, че чрез поста си във Facebook се е опитал да обясни защо съществуват подобни действия на съпротива

11.07.2017 | 09:19 Редактор: Василена Василева
Волгин: Не съм призовавал за палеж на крана пред НДК, но го одобрявам

Нито съм призовавал да се правят умишлени палежи, нито да бъдат бити хора или да се унищожава чужда собственост. Чрез поста си в социалната мрежа се опитах да обясня защо в държавата ни съществуват подобен тип действия и актове на съпротива, какъвто беше палежът на крана за демонтаж на монумента. И ако някой смята, че не съм имал право да изразя мнението си, вече ще сочи налагане на цензура. 

Това заяви в студиото на "България сутрин" журналистът Петър Волгин, коментирайки подпалването на крана, който трябваше да демонтира паметника "1300 години България" и своята позиция по темата, която разбуни духовете.

"Съдът оправда демонтирането на паметника. Това обаче не прави действието справедливо и морално. В българското общество справедливост няма. И докато няма справедливост, подобни актове няма да липсват", отсече той.

Вчера общественици поискаха оставката на журналиста чрез отворено писмо, адресирано до БНР. Повод за това стана постът, който Волгин написа в личната си Facebook страница.

"Напълно одобрявам повреждането на крана, който трябваше да демонтира паметника при НДК. Това е легитимен акт на съпротива срещу престъпните действия на властите в София. Одобрявам и радикалните действия на протестиращите в Хамбург. Легитимна съпротива срещу капиталистическата система. Колкото повече такива действия, толкова по-голям шанс за разбиване на статуквото", гласи написаното.

Във връзка с изявлението на журналиста от БНР заявиха, че изявлението му по никакъв начин не отразява позицията на обществената медия и категорично се разграничават от него.

"Aко някой иска оставката ми, нека я поиска от Facebook. Смятам, че законът не е нарушен. Изразих правото си на позиция без да призовавам към насилие, сваляне на съществуващия обществен строй и умишлени палежи", категоричен бе Волгин.

Пред Bulgaria ON AIR Георги Харизанов от Института за дясна политика коментира казуса и обясни, че няма как подобно действие да бъде легитимно и толерирано като такова, тъй като е възможно да манипулира общественото мнение.

"Петър Волгин трябва да подаде оставка. Той не е на свободния пазар. Той е част от държавна медия, на него му се плаща, за да формира обществествено мнение", посочи той.

Всеки има право да говори каквото си пожелае, стига да не нарушава законите. Това да казваш обаче, че унищожаването на чужда собственост е легитимен акт на съпротива, е огромен проблем, защото то създава настроения в определена част от аудиторията, обясни Харизанов.

А в заключение допълни, че председателството ни на Съвета на ЕС не е застрашено по никакъв начин, тъй като няма процедура, по която то да бъде отнето на България.