Борисов чака парите за мигрантите в понеделник

Трябва да осигурим техника и нормален живот на военните по границата ни, каза премиерът

25.09.2016 | 11:55
Борисов чака парите за мигрантите в понеделник

Затваряне на пътя на мигрантите през Балканите. За това се разбраха снощи във Виена лидерите на най- засегнатите от кризата държави във Европа. 

Затварянето на балканския път не означава затваряне само на българската граница. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред европейските лидери и им е поставил условие:

"Очаквам понеделник да ни преведат парите, за да можем да почнем процедурите за купуване на техника и да можем да осигурим условията за живот на военните, които са там", посочи Борисов.

По-късно той се оплака пред журналисти за липса на реакция на въпроса му "Какво би станало ако няколко стотици хиляди души дойдат на границата с Турция. 

"Ще ги оставим да умрат. Ще стреляме по тях или ще ги пуснем да влязат? Искам вие като европейци и по- отдавна в в Европа да ни кажете рецептата. Рецептата е пълно мълчание", заяви Борисов.

Германският канцлер Ангела Меркел пък посочи, че изпълнението на споразумението между ЕС и Турция, също е от съществено значение. 

"Германия е готова да приеме стотици мигранти всеки месец от Гърция и Италия, предоставяйки им правото да живеят на територията на страната", заяви Меркел.

Преди срещата председателят на Европейския съвет Доналд Туск настоя за засилване на ефективността на охраната на външните граници на ЕС.

"Необходимо ни е да се договорим политически и на практика, за да може западните Балкани да бъдат затворени за нелегалните амиграция", каза Туск.

Борисов призова да се помогне и на балканските страни по пътя на мигрантите- Сърбия и Македония, както и на Италия.