Няма как образователната реформа да се случи с романтика и красиви стихове за учителя

Трябват пари, посочи вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева

14.09.2016 | 12:12 Редактор: Ирина Георгиева
Няма как образователната реформа да се случи с романтика и красиви стихове за учителя

Няма как образователната реформа да се случи с романтика и красиви стихове за учителя, трябват пари. Това коментира вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева за "Фокус". 

"Защото бяхме стигнали донякъде и бюджетът за образование се увеличаваше, след което замръзна и след това започна да слиза надолу. Това е недопустимо. Ако сме си казали, че бюджетът за образование ще бъде определен процент от БВП, този процент в никакъв случай, при никакви обстоятелства, при което и да е правителство, не може дори да остане същият, какво ли остава да се намалява. Защото това означава, че лъжеш очакванията на хората, които са повярвали, че образованието е приоритет на нацията. Те не могат да планират живота си, нито професионалната си реализация, ако щете не могат да планират и семейния си живот. А образованието не се работи без дух", коментира Кунева. 

Ако този дух изчезне, няма да има доверие, а то е основополагащо, за да има напредък в образователната сфера, добави министърът. Според нея парите за просвета са трудни, защото е нужно търпение, за да дадат резултати. Тя подчерта, че държи на политическия си избор учителят да бъде в центъра на реформата.

Промените във висшето образование минават през много болезнени изводи, коментира още тя. 

Висшите учебни заведения трябва да преценят къде са допуснали грешки и да развият максимално умението да привличат български и чужди студенти, подчерта тя.

"Сега не се състезава университетът от един български град с друг български град, а се състезава един български университет с всички университети в света, в Европа - със сигурност. И понеже на много места образованието е също така достъпно, както у нас, възможността да избираш диктува много сурови условия. При нас пазарът на труда не се среща с пазара на образованието. Говорим го години наред. Защо не се проучва предварително, защо не се ползва статистиката и защо не се взимат разумни решения? Мисля, че това разрастване на факултети и специалности, само за да се осигури още една катедра, беше крайно недалновидно и много рисково. Очевидно, за този риск в момента плащаме", коментира Меглена Кунева.

Просветният министър каза, че направи всичко, за да утвърди рейтинговата система на висшите училища, защото тя ги стимулира да се развиват. 

"Европейски пари за наука ще има, но те ще влязат в страната ни, ако има сътрудничество между университетите, научните институти, бизнеса и общините", каза още министър Кунева.